fbpx
Латвія та США підписали угоду про закупівлю берегових комплексів з ракетами NSM

Латвія та США підписали угоду про закупівлю берегових комплексів з ракетами NSM

Naval Strike Missile (NSM) Балтія Європа Закупівлі Латвія Норвегія США

Латвійський міністр оборони Андріс Спрудс і посол Сполучених Штатів у Латвії Крістофер Робінсон підписали угоду про закупівлю бергових комплексів з ракетами Naval Strike Missile.

Про це повідомляє Міністерство оборони Латвії.

«Ми високо цінуємо внесок США в нашу національну безпеку в той час, коли світ стикається з різними геополітичними викликами. Морські ударні ракетні комплекси берегової оборони розширять спектр можливостей Збройних Сил Латвії та відіграватимуть невід’ємну роль у нашій національній обороні. Вони дозволять нам захищати наше узбережжя і безпеку судноплавних шляхів. Ці системи також будуть доступні для колективної оборони Альянсу в разі необхідності», – сказав Андріс Спрудс.

Загальна вартість закупівлі сягне 105 мільйонів доларів. США нададуть фінансову підтримку в придбанні Naval Strike Missile, покривши 70% від загальної вартості, тоді як Латвія покриє решту 30% від узгоджених витрат.

Повідомляється, що комплекси мають прибути до Латвії у 2027 році.

«Сьогоднішнім оголошенням ми відзначаємо важливу віху в довготривалій співпраці між Сполученими Штатами і Латвією в галузі безпеки. Жорстока агресія Росії проти України показала, що демократичні країни повинні стояти разом на сторожі свого суверенітету, цінностей і свободи. Сполучені Штати пишаються тим, що підтримують Латвію у розбудові її обороноздатності», – наголосив Крістофер Робінсон.

Нагадаємо, що 5 травня повідомлялося про погодження продажу Латвії берегових комплексів з ракетами NSM.

Крім пускових установок та ракет, закупівля включає телеметричні та навчальні ракети, інтеграційне та навчальне обладнання і допоміжні засоби.

Разом із технікою та обладнанням передбачено забезпечення запчастинами та інші відповідні елементи матеріально-технічного та програмного забезпечення, а також навчання персоналу.

Naval Strike Missile (NSM)

Naval Strike Missile (NSM) – дозвукова протикорабельна ракета, яка здатна уражати надводні та наземні цілі. Ракета довжиною 4 м і масою 410 кг оснащена сучасною системою розпізнавання цілей.

Максимальна дальність пуску становить понад 185 км, а маса проникаючої, фугасної бойової частини – 120 кг.

Ракету NSM розробила норвезька компанія Kongsberg. Компанії Raytheon та Kongsberg ще у 2015 році об’єднали зусилля, щоби конкурувати за нові контракти США на протикорабельні ракети.

У 2016 році вони домовилися про будівництво та випробування компонентів норвезької ракети на об’єкті Raytheon у Тусоні, штату Аризона, та пускових установок на заводі Raytheon у Луїсвіллі.

Саме протикорабельна ракета Naval Strike Missile стала переможцем конкурсу за програмою Over-the-Horizon Weapon Systems (OTH WS) для флоту США.

У 2018 році Raytheon отримала контракт від військових США на постачання першої партії цих ракет для оснащення кораблів Littoral Combat Ship.

Naval Strike Missile (NSM) Балтія Європа Закупівлі Латвія Норвегія США