fbpx
Латвія збільшила підготовку українських військових

Латвія збільшила підготовку українських військових

Балтія Війна з Росією Військова допомога Європа Латвія Навчання Світ Україна

Обсяги підготовки українських військових за участі Латвії у 2023 році збільшились більш ніж учетверо.

Про це стало відомо під час зустрічі у Києві делегацій міністерств оборони двох країн.

Переговори відбулися під головуванням міністрів Рустема Умєрова та Андріса Спрудса.

Латвія тренує українців за такими напрямами: базова загальновійськова підготовка, підготовка лідера «офіцер – сержант», сапер, стрілець та інші.

Під час двосторонніх переговорів начальник Управління доктрин та індивідуальної підготовки Головного управління доктрин та підготовки Генштабу ЗСУ полковник Микола Губень повідомив, що починаючи з липня 2022 року, за сприяння латвійської сторони вдалося підготувати майже 350 українських військовослужбовців за декількома напрямами.

Навчання українських військових в рамках UNIFIER UK

Він додав, що у 2023 році обсяги підготовки за участі Латвії збільшились більше ніж учетверо, і до кінця року буде підготовлено ще понад 1500 військових ЗСУ.

Полковник констатував, що ці тренування суттєво підвищують якість підготовки особового складу.

При цьому українська сторона пропонує врахувати отриманий українськими військовими бойовий досвід у подальшому процесі підготовки.

Також Міноборони зацікавлене у продовженні підготовки українських військових латвійськими інструкторами.

У 2024 році за участі Латвії пропонується провести підготовку орієнтовно 96 українських командирів відділень та 360 бойових медиків.

Канадські інструктори під час навчання українських сил в рамках місії UNIFIER UK

Зокрема, з травня цього року, Канада і Латвія в рамках спільної програми розпочали навчання українських військових, зокрема молодих офіцерів, на латвійській території. Підготовка відбувається в межах операції UNIFIER спільно Збройними силами Канади та Національними збройними силами Латвії. Також у квітні стало відомо, що Латвія передасть Україні всі свої запаси переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger.

Підготовка українських танків на Leopard 2 в рамках операції UNIFIER. Березень 2023. Польща. Фото: Український Генштаб

Нагадаємо, тренувальна місія UNIFIER розпочалася у 2015 році у відповідь на прохання уряду України. Тоді канадські інструктори навчали українців тактики бою та передовим військовим навичкам. Загалом у рамках місії UNIFIER підготували понад 36 тисяч українських військових. До початку російського вторгнення у лютому минулого року ця підготовка проводилася в Україні. Однак із російським вторгненням навчання перенесли на територію Великої Британії, а згодом і у Польщу.

Балтія Війна з Росією Військова допомога Європа Латвія Навчання Світ Україна