fbpx
Міноборони виграло арбітражі на більш ніж 748 мільйонів гривень

Міноборони виграло арбітражі на більш ніж 748 мільйонів гривень

Закупівлі Міністерство оборони (МОУ) Суд Україна

Міжнародний арбітраж ухвалив три рішення, якими присудив стягнути на користь Міноборони України кошти на загальну суму понад 14 мільйонів євро та 4 мільйонів доларів США.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби Міноборони.

Рішення стосуються зовнішньоекономічних договорів на постачання різних видів речового майна та засобів захисту для ЗСУ, зокрема, зимової форми, бронежилетів тощо.

Згідно з укладеними зовнішньоекономічними договорами, Міноборони повністю виконало свої зобов’язання та вчасно оплатило вартість товарів.

Однак, жоден з іноземних постачальників не поставив замовлений товар вчасно. Щобільше, деякі контрагенти поставили частково неякісний товар, або зовсім не привезли частину товару, оплачену за договором.

У звʼязку з цим Міноборони звернулось до міжнародного арбітражу щодо стягнення вартості неякісного та непоставленого товару й штрафних санкцій за несвоєчасну поставку. Відомство також вимагало стягнення відсотків річних за користування коштами.

Іноземні постачальники з вимогами Міноборони не погоджувались, На їхню думку, відхилений товар був належної якості. Водночас затримка або непоставка товару були нібито спричинені форс-мажорними обставинами.

Арбітраж задовольнив позови Міноборони. У своїх рішеннях арбітри визнали правомірною відмову Міноборони від неякісного товару та були одностайними щодо відсутності форс-мажорних обставин.

За рішеннями арбітражу, кошти за непоставлений товар підлягають негайному поверненню Міноборони.

На додаток, арбітраж зобов’язав іноземних постачальників сплатити відсотки, які продовжують нараховуються на кошти до моменту їх повернення Міноборони.

Міністерство оборони України відслідковує виконання постачальниками взятих зобов’язань, аби українське військо отримувало всі види забезпечення вчасно та належної якості.

Раніше, у листопаді, «Мілітарний» повідомляв, що Міністерство оборони України виграло у суді майже 400 мільйонів гривень в іноземного постачальника бронежилетів та шоломів.

Загальна сума задоволених вимог становить приблизно 10 мільйонів євро і включає, окрім вартості товару, штрафні санкції, відсотки за рік та арбітражний збір.

Закупівлі Міністерство оборони (МОУ) Суд Україна