fbpx
Молдова отримала нову РЛС

Молдова отримала нову РЛС

Thales Європа Молдова РЛС Світ Сусіди

Збройні сили Молдови отримали французьку радіолокаційну станцію спостереження за повітряним простором Ground Master 200.

Новина оприлюднена на сайті міністерства оборони країни.

Придбаний за кошти державного бюджету радар виробництва французької компанії Thales прибув у Кишинів 20 грудня.

У повідомленні не уточнюється модель РЛС, однак виходячи з попередніх заяв, мова йде про замовлену в жовтні цього року систему Ground Master 200.

За словами міністра оборони країни Анатолія Носатого, ця система життєво важлива для зміцнення можливостей у сфері протиповітряної оборони Молдови.

“У нинішньому контексті безпека наших громадян є пріоритетом. Останні випадки порушення повітряного простору нашої країни знову нагадали владі про нагальну необхідність зміцнення обороноздатності республіки. Ця система забезпечить моніторинг усього повітряного простору країни, завершить комплекс заходів щодо оснащення Національної армії за міжнародними стандартами“, – сказав Анатолій Носатий.

Нагадаємо, що уряд країни уклав контракт на поставку однієї РЛС, а також супутнього обладнання на суму близько 14,5 мільйонів євро.

Ground Master 200

Ground Master 200 (GM200) — трикоординатний радар (РЛС) середньої дальності виробництва Thales Group. Він забезпечує виявлення повітряних цілей на відстані до 250 кілометрів та на висоті до 24 кілометрів.

Радар забезпечує виявлення гелікоптерів, літаків, дронів, крилатих літаків, надводних цілей і навіть артилерії противника.

Система має формат 20-футового контейнера ISO і важить менше десяти тонн. Вона включає електрогенератор, щоглу та приміщення для 2 робочих станцій з комплектом радіозв’язку та передачі даних.

Станція може транспортуватися вантажівками, потягами або вантажними літаками і гелікоптерами.

РЛС СТ-68 та радіовисотомір ПРВ-13, 2020 рік. Фото: Міноборони Молдови.

Новий радар має частково замінити старі радянські системи, що стоять на озброєнні країни, зокрема, трикоординатні радіолокаційні станції СТ-68 та радіовисотоміри сантиметрового діапазону ПРВ-13.

Thales Європа Молдова РЛС Світ Сусіди