fbpx
На бахмутському напрямку окупанти розстріляли полонених

На бахмутському напрямку окупанти розстріляли полонених

Війна з Росією Війна на Донбасі Воєнні злочини Втрати Донбас Україна

Україна розпочала розслідування розстрілу окупантами українських бійців, які здавалися в полон біля Бахмута.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

За даними прокуратури, черговий воєнний злочин росіяни скоїли, імовірно, у суботу, 24 лютого, на території Донецької області.

Відповідний відеозапис 25 лютого 2024 року поширили в інтернеті.

Зазначається, що на кадрах зафіксовано, як російські окупанти під час штурму українських позицій між селами Іванівське та Хромове Донецької області розстрілюють групу полонених українських військовослужбовців.

Точна кількість страчених росіянами українців невідома, ймовірно їх було щонайменше семеро. Це військовослужбовці Сил оборони України.

«На записі з камери дрона видно, що представники ЗС РФ спочатку наказують нашим захисникам вийти з окопу. Після, зібравши всіх оборонців в одному місці та відійшовши на декілька метрів, ворог випускає по них автоматні черги. Військові держави-агресора умисно добили поранених та беззбройних українських воїнів, ігноруючи норми міжнародного гуманітарного права», – йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, уточнив, що на відео видно, як українські військові здаються у полон: “їхні руки були підняті до верху, вони показували, що беззбройні та не несуть загрози. Російські військові мали взяти їх у полон, але натомість розстріляли”

Омбудсман зазначив, що звернуся з офіційними листами до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, аби організації зафіксували та публічно визнали, що російські військові вбивають українських полонених.

У прокуратурі Донеччини повідомили, що правоохоронці розпочали розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Досудове розслідування здійснюють слідчі управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Загалом в Україні наразі розслідується 19 кримінальних проваджень за фактами вбивства 45 українських військовополонених.

Війна з Росією Війна на Донбасі Воєнні злочини Втрати Донбас Україна