fbpx
На Київщині будується завод Baykar, який зможе виробляти близько 120 дронів щороку – Халюк Байрактар

На Київщині будується завод Baykar, який зможе виробляти близько 120 дронів щороку – Халюк Байрактар

Baykar Авіабудування БпА (Безпілотні апарати) ОПК Туреччина Україна

Генеральний директор турецької компанії Baykar Халюк Байрактар підтвердив, що на Київщині вже будується завод із виробництва безпілотників.

Про це він повідомив в інтерв’ю Reuters на оборонній виставці в Ер-Ріяді.

За словами Байрактара, завод перебуває на стадії будівництва, для завершення якої потрібно близько 12 місяців. Далі компанія планує розпочати встановлення необхідного обладнання й створення організаційної структури.

«Завод в Україні великий, ми плануємо працевлаштувати близько 500 людей», – заявив Байрактар.

Він заявив, що потужності заводу будуть здатні виробляти близько 120 безпілотників на рік, але додав, що конкретна модель ще не обрана – це може бути TB2 або навіть TB3.

Відповідаючи на запитання про те, чи загрожує планам Baykar повномасштабна війна в Україні, Халук Байрактар сказав, що плани рухаються вперед, і ніщо не може їх зупинити.

У вересні “Мілітарний” повідомляв, що турецька компанія Baykar інвестує 100 мільйонів доларів у три проєкти на території України.

Співпраця з Baykar

Нагадаємо, що у липні цього року Міноборони України й турецька оборонна компанія Baykar уклали договір про будівництво в Україні сервісного центру з ремонту безпілотників.

Це стало розвитком раніше підписаної угоди між урядами України та Туреччини, її уклали на початку лютого минулого року. Документ передбачає співробітництво у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях.

У 2021 році країни підписали меморандум щодо будівництва спільного навчально-випробувального центру з експлуатації безпілотників.

У лютому 2023 року Міноборони повідомило про узгодження місця для розбудови центру. Основними завданнями для майбутнього центру будуть обслуговування, ремонт та модернізація техніки.

На базі цього ж центру проводитимуть навчання персоналу з експлуатації безпілотників компанії Baykar.

Будівництво й облаштування центру передбачає трансфер технологій та часткову локалізацію виробництва.

Baykar Авіабудування БпА (Безпілотні апарати) ОПК Туреччина Україна