fbpx
Над Польщею був помічений американський розвідник U-2

Над Польщею був помічений американський розвідник U-2

U-2 Авіація Європа Польща Світ Сусіди США

В польському повітряному просторі був помічений американський стратегічний розвідувальний літак U-2 Dragon Lady.

Збораження літака оприлюднив авіаспоттер Karol Prokopiuk.

Авіаційні фотографи зафіксували 10 березня в небі над Польщею політ у невідомому напрямку американського висотного розвідувального літака U-2.

На опублікованому фото американський розвідник можна ідентифікувати за характернимою витягнутою формою носової частини фюзеляжу та формою крил з двома контейнерами розвідувального обладнання.

Зафіксований в небі над Польщею U-2 Dragon Lady, 10 березня 2024 року. Фото: Karol Prokopiuk.

Наразі невідомо з якою метою U-2 виконував політ, однак, за словами очевидців, його появу фіксують вже не вперше.

Крім того, складно сказати чи базується літак у Польщі. Dragon Lady здатен виконувати польоти тривалістю до 12 годин, що дозволяє виконувати зліт з аеродромів будь якої точки в межах європейської частини НАТО.

U-2 Dragon Lady

U-2 це висотний стратегічний розвідувальний літак, котрий залишається одним із найстаріших на службі у повітряних силах США. Тим не менш, цей час вони  пройшли низку модернізацій та продовжують нести службу.

Літак несе три відсіки для розвідувального обладнання: по два у крилах та один в носовій частині. В них розміщуються мультиспектральна камера, система радіолокаційного спостереження та обладнання радіоелектронної розвідки.

Літаючи на висотах до 21 000 метрів, він може розвідувати об’єкти та цільові зони за допомогою багатоканальної оптичної станції та радарів, не заходячи в зону дії ворожих систем протиповітряної оборони.

Американський стратегічний розвідувальний літак U-2 Dragon Lady.

У лютому 2020 року Lockheed Martin завершила випробування нової мультиспектральної камери SYERS-2C і установку таких приладів на літаки-розвідники U-2S.

Камера виконана за принципом відкритої архітектури та здатна передавати знімки на літаки п’ятого покоління F-35 Lightning II й F-22 Raptor.

U-2 Dragon Lady

Нагадаємо, що у 2020 році Повітряні сили США провели випробування інтегрованої системи штучного інтелекту ARTUμ на стратегічному літаку-розвіднику U-2 Dragon Lady.

У польоті алгоритм керував радіолокаційною станцією радара і відповідав за виявлення ракетних пускових установок умовного супротивника.

U-2 Авіація Європа Польща Світ Сусіди США