fbpx
НАТО готується до маштабних навчань – Defender Europe

НАТО готується до маштабних навчань – Defender Europe

Defender Europe Навчання НАТО Світ

Маневри під назвою Defender Europe ( “Захисник Європи”) пройдуть з квітня по травень 2020 року.

У навчаннях візьмуть участь 18 країн. Вони будуть проходити на території 10 європейських країн, в тому числі Німеччини, Польщі, Латвії, Литви, Естонії та Грузії. Основна їх частина буде проходити в Німеччині і Польщі.

В Європейському командуванні США відзначили, що вони спрямовані на підтримку виконання завдань НАТО “з підтримки боєготовності альянсу і стримування потенційних ворогів”.

У маневрах також візьмуть участь 9 тис. Американських військових, вже розміщених в Європі, і близько 8 тис. Європейських військовослужбовців.

В Європейському командуванні США відзначили, що ці військові навчання “підтверджують те, що прихильність США підтримки НАТО та захисту Європи залишається непорушною”.

Масштабні навчання Defender Europe 2020 року, які США проведуть навесні в Європі, не націлені проти якої б то не було країни і були заплановані для відпрацювання оборонних дій, заявив в середу заступник командувача ПС США в Європі генерал Ендрю Роллінг.

Генерал пояснив, що мета року – відпрацювати “перекидання та розгортання великого американського контингенту і спорядження з США в Європу”. За його словами, це дозволить переконатися, що в НАТО здатні швидко реагувати на кризові ситуації.

Defender Europe 2020

Американський воєначальник наголосив, що хоча вчення проводять саме США, вони будуть корисні всьому Північноатлантичному альянсу.

Польща запросить спостерігачів з Росії

Запрошення взяти участь у спостереженні за навчаннями НАТО в Польщі Defender Europe 2020 отримають Росія та інші країни ОБСЄ.

В ОБСЄ існує домовленість про обов’язок організатора таких навчань давати можливість спостереження третіх країн.

У міноборони Польщі уточнили, що програму спостереження визначили в ході переговорів Варшава і Вашингтон. У запрошенні будуть вказані подробиці.

На навчаннях врахують досвід України

Досвід України, яка протистоїть гібридній агресії Росії, буде враховано на стадії командно-штабної гри організаторами навчань Defender Europe-2020, що відбуваються зараз у Європі.

Про це під час телефонної пресконференції, яка відбулася під егідою Американського медіа-хабу у Брюсселі, заявив заступник командувача Сухопутних військ США в Європі генерал-майор Ендрю Ролінг.

Defender Europe 2020

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу, чи враховують організатори навчань зміни у військових загрозах, що відбулися з часів завершення “холодної війни”.

“У рамках навчань Defender Europe-2020 буде проведено оцінку, яка відпрацьовуватиметься на спільному командному пункті у Графенвері в Німеччині. Ті речі, про які ви говорите, та досвід, який ви маєте в Україні, будуть частиною сценарію для командно-штабних навчань. Але вони не є частиною ширшої картини наземних маневрів Defender Europe-2020”, – сказав американський військовий.

Defender Europe 2020

Ендрю Ролінг окремо наголосив, що під час навчань особлива увага приділяється профілактичним заходам у зв’язку зі спалахом коронавірусу COVID-19. Усі військовослужбовці перебувають під постійним контролем медиків. Випадків захворювання серед них не зареєстровано. За словами генерал-майора, спалах хвороби жодним чином не відбився на здійсненні оперативних планів та дій у рамках навчань Defender Europe-2020.

Defender Europe Навчання НАТО Світ