fbpx
НАТО готується прийняти багатоцільові літаки-дозаправники A330

НАТО готується прийняти багатоцільові літаки-дозаправники A330

Авіація Європа Королівські ПС Нідерланів НАТО Нідерланди Світ

Нідерланди мають отримати перші два багатоцільових літаки-дозаправники A330 Multi-Role Tanker Transport (MRTT) в рамках програми НАТО.

Про це повідомляє ресурс Janes.

Багатоцільові літаки-дозаправники A330 (MRTT), розробки та виробництва компанії Airbus, мають прибути в Нідерланди на початку червня. Відповідна програма в рамках НАТО реалізується такими країнами як Бельгія, Чехія, ФРН, Люксембург та Нідерланди.

Всього по цій програмі шість країн Альянсу отримають 8 літаків типу А330 (MRTT).

Літаки A330 (MRTT) забезпечують наступні функції: дозаправка в повітрі (як за допомогою шлангу так і за допомогою штанги), перекидання вантажів і особового складу на значні відстані, медична евакуація персоналу повітрям.

Літак-заправник A330 MRTT

Багатоцільові літаки-дозаправники A330 закуповуються НАТО в рамках програми започаткованої у липні 2016 року Нідерландами і Люксембургом. В 2017 році до цієї програми приєдналися Німеччина та Норвегія. В 2018 році учасником програми по придбанню багатоцільових літаків також стала Бельгія, а із жовтня 2019 року і Чехія.

За планом кожен багатоцільовий літак-дозаправник А330 (MRTT) повинен бути спроможний в рік налітати 1100 годин на рік. При цьому ФРН (Федеративна Республіка Німеччина) має право претендувати в рік на 5500 годин роботи своїх літаків, Нідерланди відповідно на 2000 годин на рік, Бельгія – 1000 годин, Люксембург – 200 годин, а Норвегія і Чехія – по 100 годин на рік.

Авіація Європа Королівські ПС Нідерланів НАТО Нідерланди Світ