fbpx
Нідерланди, Естонія та Литва не відкидають можливість відправки своїх військових в Україну

Нідерланди, Естонія та Литва не відкидають можливість відправки своїх військових в Україну

Війна з Росією Військова допомога Естонія Європа Литва Нідерланди Україна

Високопосадовці Нідерландів, Естонії та Литви не відкидають можливості відправки своїх військових в Україну.

Про це з посиланням на високопосадовців повідомив ряд західних видань.

Представники країн підкреслюють, що мова передусім йде про допоміжний персонал, який буде проводити навчання, допомагати налагоджувати процеси та займатися іншою роботою без залучення до бойових дій.

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що “на столі” знаходяться всі варіанти для допомоги Україні перемогти Росію.

«Я думаю, що це також сигнали, які ми посилаємо Росії, що ми не виключаємо різні варіанти. Тому що всі країни зрозуміли, що ми повинні зробити все, щоб Україна перемогла, а Росія програла цю війну», – сказала Каллас на подкасті видання POLITICO.

Радник президента Литви Кястутіс Будріс заявив, що країна розглядає можливість відправки своїх інструкторів до України, але пріоритетом є підтримка озброєнням та боєприпасами.

«Ми говоримо про таку можливість, і робимо це досить відкрито. Є багато нюансів щодо того, що може статися і за яких умов», – сказав він.

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас також говорив про можливість введення військ НАТО в Україну з метою проведення навчань. Його колега, міністр оборони Нідерландів Онно Айхельсхайм, також висловив свою думку щодо відправки своїх військових до України.

«Я думаю, що ви повинні тримати всі варіанти відкритими, щоб побачити, як ви можете найкраще підтримати Україну», – сказав Айхельсхайм, додаючи, що є інші способи допомогти Україні.

За словами нідерландського міністра оборони, якщо західні військові підуть в Україну, то це має бути в рамках коаліції.

Нагадаємо, що першим про можливість введення своїх військових в Україну висловився президент Франції Емануель Макрон.

Він зауважив, що наразі не йдеться про конкретні плани щодо введення військ, однак наголосив, що така імовірність повинна бути частиною політики стратегічної неоднозначності, щоб показати Росії готовність західних країн до рішучих дій.

Війна з Росією Військова допомога Естонія Європа Литва Нідерланди Україна