fbpx
Нідерланди передають запчастини для обслуговування українських F-16

Нідерланди передають запчастини для обслуговування українських F-16

F-16 Авіація Винищувач Війна з Росією Військова допомога Європа Нідерланди Світ Україна

Нідерланди передають запасні частини та обладнання для обслуговування та ремонту українських F-16, загальною вартістю 80 млн євро.

Про це повідомив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекелманс під час засідання Контактної групи з питань оборони України (UDCG) на базі «Рамштайн»

«F-16 потребують підтримки та запасних частин для обслуговування. Без цього вони не літають. Нідерланди передають матеріали вартістю 80 мільйонів євро. Окрім великої кількості запасних частин, це включає генератори, невеликі транспортні засоби, основні матеріали для обслуговування, спеціалізовані інструменти та драбини».

Про кількість і конкретні найменування матеріалів в цій передачі не повідомляється. «Це задля операційної безпеки», — пояснює міністр.

Також не розкриваються терміни постачання допомоги, окрім того, що є намір передати якомога швидше.

Наприкінці видання WSJ повідомило, що США відмовились направляти приватних контракторів для обслуговування F-16, через безпекові ризи. В той же час, високопоставлений голландський військовий підтвердив, що Нідерланди оплачуватимуть приватний контракт між цивільною технічною компанією та українськими Повітряними силами на підтримку F-16.

«Ми фінансово підтримуємо український уряд, щоб укласти ці контракти з приватними партнерами, щоб перевірити, чи зможуть вони обслуговувати літак у майбутньому», — сказав генерал Онно Айхельсхайм, виступаючи перед журналістами у Вашингтоні.

Підтримка Нідерландів

Нідерланди є одним з ключових та активних учасників авіаційної коаліції. Так 24 липня 2024 року Нідерланди завершили оформлення дозволу на експорт до України 24 винищувачів F-16 в рамках авіаційної коаліції.

Проте передачею літаків вклад Нідерландів не обмежується.

Зокрема вони проводять підготовку українських авіаційних техніків до обслуговування обладнання винищувачів.

Також фінансують закупівлю озброєння для українських F-16. 21 березня 2024 було оголошено про виділення 150 млн євро на закупівлю озброєння. А вже 30 липня 2024 року було виділено додаткові 300 млн євро.

Окремо варто відзначити дозвіл Нідерландів на використання Україною переданих винищувачів для ударів по території Росії.

F-16 Авіація Винищувач Війна з Росією Військова допомога Європа Нідерланди Світ Україна