fbpx
Нідерланди придбають озброєння для українських F-16

Нідерланди придбають озброєння для українських F-16

F-16 Авіаційне озброєння Боєприпаси Військова допомога Європа Нідерланди Світ Україна

Уряд Нідерландів закупить авіаційне озброєння для винищувачів F-16, що невдовзі будуть передані Україні.

Про це заявила міністерка оборони Кайса Оллонгрен за підсумками засідання Контактної групи з питань оборони України.

Нідерланди виділять понад 150 млн євро на закупівлю озброєння класу «повітря—земля» для винищувачів F-16, що очікують передачі в Україну.

Зазначається, що контракт на їх закупівлю буде укладений безпосередньо з виробником.

Нідерланди також придбають для України розвідувальні безпілотники на суму 200 млн євро. Це робиться за погодження з іншими партнерами та українськими Збройними Силами.

«Ці дрони вже використовуються і зарекомендували себе на полі бою», — розповіла міністерка Оллонгрен.

Авіаційне озброєння

Типи авіаційного озброєння не називають, однак, найімовірніше, йдеться про керовані бомби, зокрема, JDAM. Їх далекобійна версія JDAM-ER активно застосовується українськими винищувачами МиГ-29 та Су-27.

Наразі українська авіація використовує 500-фунтові (230 кг) авіабомби з модулем управління, однак для F-16 можуть бути закуплені потужніші 2000-фунтові (910 кг) бомби.

Залежно від швидкості польоту носія та висоти застосування максимальна дальність таких боєприпасів може сягати 72 кілометрів.

Авіабомба JDAM-ER під крилом українського МиГ-29, грудень 2023 року. Фото: OSINTtechnical

Також не виключена закупівля протирадіолокаційних ракет AGM-88 HARM, що застосовуються для ураження ворожих радіолокаційних систем та засобів протиповітряної оборони.

Наразі ці боєприпаси використовуються у найпростішому з трьох доступних режимів через відсутність інтеграції з бортовою електронікою українських літаків. З появою F-16 їх ефективність та глибина роботи мають істотно зрости.

Винищувач МиГ-29 повітряних сил України з протирадіолокаційною ракетою AGM-88 під крилом, травень 2023 року.

Передача серйозніших типів озброєння на зразок крилатих ракет авіаційного базування AGM-158 JASSM, що можуть уважатися аналогом відомих Storm Shadow, навряд чи можлива через політичні складнощі та необхідність отримання дозволу Сполучених Штатів.

F-16 Авіаційне озброєння Боєприпаси Військова допомога Європа Нідерланди Світ Україна