fbpx
Норвегія прагне збільшити свій підводний флот

Норвегія прагне збільшити свій підводний флот

Європа Закупівлі Королівський ВМФ Норвегії ОПК Підводні човни Флот

Начальник Генштабу Норвегії рекомендує масштабне оновлення корабельного складу ВМС і берегової охорони, що також передбачає збільшення кількості суден.

Про це йдеться у документі міноборони Норвегії.

Поради начальника оборонного відомства Норвегії генерала Ейріка Крістофферсена зумовлені останніми змінами у безпековому середовищі. У своїх рекомендаціях він вважає пріоритетним збільшення кількості підводних човнів з чотирьох до шести.

Збільшення підводного флоту, на думку Крістофферсена, важливіше за збільшення кількості фрегатів. Більша кількість підводних човнів подвоїть оперативну готовність флоту.

«Підводні човни важко виявити в зануреному стані. І в короткостроковій, і середньостроковій перспективі не виявлено жодної технології, яка б могла це зробити. Це посилення збільшить здатність збройних сил позбавляти противника свободи дій і підвищить здатність боротися з морськими силами противника», – зазначив Крістофферсен.

У березні 2021 року міноборони Норвегії замовило у Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) чотири підводні човни типу 212CD. Їхнє будівництво розпочнеться у 2023 році.

Очікується, що перший підводний човен передадуть Королівським ВМС Норвегії у 2028 році, а завершення проєкту очікується у 2033 році.

Нові субмарини мають замінити наявні у флоту човни класу Ula.

Підводний човен 212CD є подальшим розвитком проєкту 212А. Надводна водотоннажність човна складе 2500 тонн, довжина – 73 метри, ширина – 10 м.

Розроблені на основі 212A нові підводні човни 212CD матимуть унікальну конструкцію, сучасні бойові системи, більшу вогневу міць і нову технологію малопомітності.

Унікальна ромбовидна конструкція субмарини забезпечить значне зменшення ехо-силуету цілі. Незалежний від повітря двигун дозволить їй залишатися під водою протягом декількох тижнів.

Удосконалення конструкції мінімізує технічні і комерційні ризики, дозволяючи вносити деякі зміни, не впливаючи на графік і планування витрат.

Човни зможуть виступати у ролі носіїв для бойових плавців сил спеціальних операцій Норвегії.

Підводні човни типу 212CD будуть оснащені новою бойовою системою під назвою ORCCA. Повністю інтегрована система поєднує в собі максимальну адаптивність з найвищим ступенем інформаційної безпеки.

Європа Закупівлі Королівський ВМФ Норвегії ОПК Підводні човни Флот