fbpx
Норвезькі F-35 вперше перехопили російський літак А-50У

Норвезькі F-35 вперше перехопили російський літак А-50У

F-35 Авіація Арктика Королівські ПС Норвегії Норвегія ПКС Росії Світ

Сьогодні зранку норвезькі багатоцільові винищувачі F-35 вперше перехопили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення (ДРЛВ) А-50У.

Про це повідомила пресслужба Збройних сил Норвегії.

Літаки Королівських Повітряних сил Норвегії злетіли з авіабази Евенес та перехопили борт повітряно-космічних сил Росії на Крайній Півночі.

Російський А-50У, що має бортовий номер RF-50610/«42 Красный» (заводський номер 0093484538  та серійний 64-05) побудований у 1988 році.

У 2019 році літак завершив модернізацію до версії А-50У на підприємстві «Таганрогский авиационный научно-технический комплекс имени Г. М. Бериева» і став шостим за рахунком у цій версії в складі ПКС Росії.

Російський літак ДРЛВ А-50У

Літак типу А-50 призначений для виявлення, супроводу і визначення державної приналежності повітряних, наземних та морських цілей, видачі інформації про них на командні пункти автоматизованих систем управління, наведення винищувачів на повітряні цілі і літаків фронтової авіації на наземні та морські цілі.

Російський літак ДРЛВ А-50У та норвезький винищувач F-35A

В модифікації А-50У збільшена дальність польоту, зросла кількість одночасно супроводжуваних цілей і наведених на них винищувачів, встановлений радіотехнічний комплекс з цифровою обробкою сигналів.

Норвегія отримала перші багатоцільові винищувачі F-35A восени 2017 році, які замінили на озброєнні літаки F-16.

За угодою на придбання винищувачів п’ятого покоління у Королівські Повітряні сили до 2025 року надійде 30 літаків. На сьогодні Норвегією експлуатуються вже 18 бортів.


Це цікаво: Норвегія отримала перший патрульний літак P-8A Poseidon


Норвегія стала четвертою країною НАТО після США, Великої Британії та Нідерландів, що прийняли на озброєння F-35.

Розробкою та виробництвом винищувачів F-35 займається американська компанія Lockheed Martin, також по кооперації над проєктом залучені ряд інших країн зі своїми національними виробниками.

F-35 Авіація Арктика Королівські ПС Норвегії Норвегія ПКС Росії Світ