fbpx
Нова авіаційна база НАТО з’явилася у Балтійському регіоні

Нова авіаційна база НАТО з’явилася у Балтійському регіоні

Авіабаза Авіація Балтія Європа Латвія НАТО Світ

НАТО ввело в експлуатацію третю авіаційну базу в Балтійському регіоні.

Про це інформує Мілітарний.

Повітряні сили країн-членів НАТО після завершення модернізації та сертифікації ввели в режим повномасштабного використання військову авіаційну базу Лієлварде в Латвії, пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на повітряне командування Альянсу.

Бойові літаки НАТО, які здійснюють патрулювання в Балтійському регіоні, зможуть використовувати аеродром як запасний злітно-посадковий майданчик.

“Тепер союзні ПС НАТО мають доступ до ще одного модернізованого військового аеродрому в регіоні Балтики. Аеродром Лієлварде здатний приймати союзні літаки в будь-який час доби і в будь-яких погодних умовах”, повідомляє НАТО.

Винищувач Eurofighter на авіабазі Емарі в Естонії

Авіабаза в Лієлварде в Латвії матиме велике значення для передового розміщення сил Альянсу на його східному фланзі.

У разі неможливості використання авіаційних баз в Емарі в Естонії та Шяуляй в Литві, винищувачі країн-членів НАТО будуть направлятися на латвійський аеродром.

Окрім винищувачів на авіабазі будуть розміщуватися військово-транспортні літаки та безпілотні літальні апарати.

Невдовзі на аеродром в Лієлварде прибудуть датські винищувачі F-16 для здійснення на ротаційній основі натівського патрулювання в регіоні Балтійського моря.

F-35A на авіабазі Шяуляй у Литві

Авіабаза у Лієлварде розташована на південний схід від Риги, була заснована СРСР ще в 1970 році. Вона була однією з найбільших в країнах Балтії.

У понеділок, 18 жовтня 2021 року, НАТО розпочало свої щорічні навчання зі стримування за участю десятків літаків з різних країн Альянсу, які практикуються в захисті європейських членів блоку. У навчаннях беруть участь літаки та особовий склад із 14 країн НАТО.

Вони є звичайними тренуваннями, які проводяться регулярно і не пов’язані ні з якими нинішніми світовими подіями. Щороку вони проводяться в іншій країні-члені НАТО.

Авіабаза Авіація Балтія Європа Латвія НАТО Світ