fbpx
Нові канадські фрегати отримають ЗРК Sea Ceptor

Нові канадські фрегати отримають ЗРК Sea Ceptor

BAE Systems CAMM Lockheed Martin MBDA ЗРК Канада Королівські ВМС Канади Світ Суднобудування Флот Фрегати

Компанія MBDA буде постачати ЗРК Sea Ceptor для оснащення канадських фрегатів CSC.

Про це повідомляє Janes.

Європейська оборонна компанія MBDA, 19 квітня, оголосила, що отримала контракт від Lockheed Martin на оснащення нового багатоцільового фрегата Королівського Військово-морського флоту Канади (CSC) системою протиповітряної оборони (ЗРК) Sea Ceptor.

ЗРК Sea Ceptor буде інтегрований у систему бойового управління 330 (CMS 330) Lockheed Martin в Канаді як частина багаторівневої системи ППО корабля. Ракети CAMM будуть зберігатися в групах по чотири в одній комірці пускової установки Lockheed Martin (ExLS), яка є частиною сімейства вертикальних пускових систем Mk41.

Sea Ceptor – це система протиповітряної/протиракетної оборони надводних кораблів, розроблена MBDA Missile Systems, в партнерстві з BAE Systems, EADS та Finmeccanica для британського Королівського флоту.

Зенітна ракета здатна розвивати швидкість до 3500 км/год, що дозволяє їй знищувати різні повітряні об’єкти, включаючи надзвукові ракети. Маса ракети складає 99 кг, довжина – 3,2 м, діаметр – 166 мм, дальність польоту перевищує 25 км.

У 2018 році, Королівський Військово-морський флот Канади визначився з майбутніми бойовими кораблями, що мають заміни фрегати класу Halifax та есмінців Iroquois. Багатоцільовий корабель створюється за програмою Canadian Surface Combatant (CSC) та розроблений на базі британського фрегату Type 26.

Минулого року, в Канаді відбулася церемонія передачі Військово-морським силам головного арктичного патрульного корабля AOPV 430 Harry DeWolf.

Після церемонії введення в дію патрульний корабель Harry DeWolf в той же день перейшов в Галіфаксі на військово-морську верф CFB Halifax Dockyard, де буде проходити випробування і підготовки особового складу.

Корабель побудований суднобудівним підприємством Halifax Shipyards канадської корпорації Irving Shipbuilding. Harry DeWolf став першим в серії з восьми одиниць, що будуються за програмою AOPS (Arctic Offshore Patrol Ship).

AOPV 430 Harry DeWolf. Фото: ЗМІ Канади

Затверджена ще у 2007 році програма побудови великих арктичних патрульних кораблів криголамного типу AOPS (Arctic Offshore Patrol Ship) є однією з основних частин прийнятої у 2010 році урядом Канади Національної суднобудівної стратегії (National Shipbuilding Procurement Strategy, нині National Shipbuilding Strategy).

В рамках програми AOPS уряд Канади 16 січня 2015 року уклав з корпорацією Irving Shipbuilding контракт вартістю 3,1 млрд канадських дол. (2,56 млрд дол. США) на будівництво для ВМС перших п’яти арктичних патрульних кораблів. Пізніше бюджет був збільшений до 3,5 млрд канадських дол. Всього за програмою AOPS планується побудувати вісім арктичних патрульних кораблів – шість для ВМС і два для берегової охорони Канади.

 

BAE Systems CAMM Lockheed Martin MBDA ЗРК Канада Королівські ВМС Канади Світ Суднобудування Флот Фрегати