fbpx
Окупаційна влада Криму формує “приватні армії”

Окупаційна влада Криму формує “приватні армії”

Війна з Росією Крим ПВК Росія Україна

Очільник окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов формує “добровольчі” загони. Наразі створені так звані приватні військові компанії “Таврида” та “Лівадія”.

У Головному управлінні розвідки України вважають, що формування, які російські пропагандисти вже охрестили “аксьонівцями”, потрібні в першу чергу для збереження власного впливу Аксьонова.

Також їхня задача – захист приватних інтересів кримських бізнесменів, яких очільник окупаційної адміністрації залучив до фінансування цих “ПВК”.

Про склад цих “приватних загонів”, розповіли журналісти “Української правди”.

Найманці "приватної армії" Сергій Аксьонова Фото з відкритих джерел

Більшість з “аксьонівців” пов’язані з російськими козаками, охоронними структурами, а також брали участь в анексії Криму у 2014 році.

Підрозділ “Таврида”

Зокрема, батальйон “Таврида” – частина російського козацтва. Ним керує помічник Аксьонова та отаман “Чорноморського козачого війська” Антон Сироткін.

Він був членом партії “Русское единство”, а під час анексії півострова збирав загони самооборони. Після окупації Криму входив до партії “Единая Россия” та обирався до райради Сімферополя.

Командир "Тавриди" Антон Сироткін Кадр з відео

“Чорноморське козаче військо” створене у 2020 році та увійшло до складу “Всеросійської козачої спільноти”, яку очолює Микола Долуда. Він українець за походженням та у лютому 2014 року організовував вторгнення близько тисячі осіб з території Краснодарського краю у Крим.

Керівник "Всеросійської козачої спільноти" Микола Долуда Фото з відкритих джерел

Також козачими формуваннями опікується російська церква. Митрополит Ставропольський та Невинномиський Кирил – куратор спеціального підрозділу “зі взаємодії з козацтвом”.

Крім того, на території Криму діють організації, які працюють над “вихованням” дітей та юнаків.

Під його керівництвом також “служить” Андрій Долженко, який сам розповідав про “бойовий досвід з 2014 року”, який він отримав на Донбасі у складі підрозділів так званої “ДНР”.

Командир розвідроти "Тавриди" Андрій Долженко

Окреме бойове крило “Тавриди” – штурмова рота “Севастополь”. Нею керує Олег Гасанов, який також був учасником “самооборони Криму” та організовував акції Антимайдану.

Зазначають, що основний склад “аксьонівських” загонів – це російські козаки, які брали участь в анексії півострова. Зараз вони воюють на окупованій частині Запорізької області – у Василівці та поруч з Енергодаром.

Основний склад цих формувань – російські козаки та колишні антимайданівці, які брали участь в анексії півострова. Нині вони воюють на окупованій частині Запорізької області, зокрема у Василівці та поблизу Енергодара.

Підрозділ “Лівадія”

Підрозділ “Лівадія” – “добровольчий батальйон”, бійці якого укладають подвійні контракти. Із “приватною військовою кампанією “Конвой” та воєнною організацією БАРС-30.

Крім того, він входить до 150-ої мотострілецької дивізії в/ч 22179 (Ростовська область).

Найманець підрозділу "Конвой" Кадр з відео

Найманці цього підрозділу також розповідають про участь у бойових діях на території Запорізької області. Розвідрота підрозділу – “ПВК “Конвой”, брала участь у бойових діях на Херсонщині.

“Конвойцями” командує Констянтин Пікалов “Мазай”. Він також причетний до діяльності “ПВК “Вагнер”, зокрема він фігурував у розслідуваннях Bellingcat.

Командир ПВК "Конвой" Костянтин Пікалов "Мазай" Кадр з відео

Пікалов – керівник компанії “Конвой”, серед її засновників “Санкт-Петербурзьке міська козацька спільнота “Конвой”.

Також відомо, що “Мазай” пов’язаний з російським бізнесменом Володимиром Васильєвим через компанію “Охоронно-розшукове агентство”. Основні клієнти охоронних фірм – “Газпром трансгаз Санкт-Петербург” та футбольний клуб “Зеніт”.

До складу підрозділу “Конвой” входить також Василь Ящиков, який пов’язаний з Пікаловим та називає себе “нащадком козаків”.

Представник ПВК "Конвой" Василь Ящиков

Відомо, що Ящиков брав учать у побитті учасників опозиційної акції в Москві у травні 2018 року.  Зазначають, що такі організації отримували кошти від мерії Москви та міністерства культури РФ для “охорони громадського порядку” та “на реалізацію програми козачої культури”.

Російські козачі угрупування під час мітингу в Москві у травні 2018 року Фото з відкритих джерел

Фінансування “аксьоновців”

Найманці розповідають, що їх фінансує та екіпірує особисто Сергій Аксьонов, але за даними ГУР МО серед джерел фінансування також є міноборони РФ та кримський бізнес.

Зазначають, що Аксьонов збирав кримських бізнесменів та змушував їх сплачувати кошти, але з іншого боку вони теж прагнуть захистити себе та свої статки.

“Їм гарантують, що за потреби їх евакуюють і з ними все буде добре”, – повідомив представник ГУР Андрій Черняк.

За інформацією ГУР, “аксьонівцям” пропонують оплату від 200 до 250 тисяч рублів на місяць (близько 100 тисяч гривень).

Злагодження кримських найманців Фото з відкритих джерел

Рекрутують найманців через амністію серед ув’язнених, вербування у “ПВК” та мобілізацію.

Зараз російські ув’язнені не дуже хочуть йти воювати… тому вони набирають їх серед мобілізованих, створили подвійні контракти з ПВК та міноборони. Вони намагаються передусім залучати населення Криму, але окрім цього проводять заходи по всій території Росії”, – сказав Андрій Черняк.

Серед них є військові з досвідом, але в основному вони залучені до керівного складу.

Тренування найманців проходять на кримській військовій базі у Перевальному та на окупованій частині Херсонщини. Для підготовки залучають професійних інструкторів.

Найманці "приватної армії" Сергій Аксьонова Фото з відкритих джерел

“Це колишні військовослужбовці спеціальних підрозділів РФ – ГРУ, ФСБ, Росгвардія. Це ті люди, які колись служили, брали участь у бойових діях, війнах. Зараз вони звільнилися і пішли працювати у ПВК. До них особливе ставлення, в них зовсім інша зарплата – від 5 тисяч доларів і вище. Їх не відправляють у зону бойових дій, а набирають для передачі досвіду”, – прокоментували в ГУР МО.

“Аксьоновські” підрозділи добре екіпіровані та оснащені зброєю, артилерією та легкою броньованою технікою.

У ГУР зауважили, що всі ці підрозділи хоч і мають стосунок до окупаційної влади Криму, все одно контролюються російськими спецслужбами та армією РФ.

Крім того, у Криму формують сили територіальної оборони. У складі цих підрозділів вже пройшли підготовку близько 5 тисяч мешканців півострова.

Це підрозділи, які переважно патрулюють громадські місця й будуть охороняти місцеві адміністрації та бізнес.

Війна з Росією Крим ПВК Росія Україна