fbpx
ООН придбала машини для розмінування Харківщини

ООН придбала машини для розмінування Харківщини

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Закупівлі ООН Розмінування Світ Україна Харківщина

Всесвітня продовольча програма ООН придбала три вітчизняні машини для розмінування Харківської області.

Про це повідомляє «Мілітарний» із посиланням на Харківську обласну військову адміністрацію.

У передачі першої машини взяв участь заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний, представники Всесвітньої продовольчої програми ООН та Швейцарського фонду протимінної діяльності FSD Ukraine, а також заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов.

Як повідомляється, Всесвітня продовольча програма ООН придбала три машини для підготовки ґрунту до розмінування, що були розроблені у Харкові.

Першу машину випробували та вже передали піротехнічним підрозділам FSD Ukraine, які розміновують Харківщину.

Ще дві машини виготовляють, їх передадуть пізніше.

«Розробка та виготовлення таких машин для розмінування – позитивний приклад співпраці бізнесу, держави і міжнародних партнерів, створення конкурентоспроможної продукції українського виробництва», – зазначив Ігор Безкаравайний. 

У Харківській ОВА наголосили, що головною перевагою вітчизняної машини для підготовки ґрунту до розмінування перед іноземними аналогами є простота конструкції, яка дає можливість здійснювати оперативний ремонт при підриві на вибухонебезпечних предметах. Ціна однієї машини – 5,6 мільйона гривень.

«Вдячний нашим постійним партнерам зі Всесвітньої продовольчої програми ООН, FAO та FSD за підсилення піротехнічних підрозділів, пришвидшення темпів розмінування Харківщини та довіру до українського виробника», – зазначив Євген Іванов.

За його словами, Харківщина є одним із найбільш замінованих регіонів України, тож розмінування є пріоритетним для області.

Нагадаємо, що перша вітчизняна машина для підготовки ґрунту до розмінування, створена харківськими виробниками, надійшла рятувальникам Державної служби з надзвичайних ситуацій у жовтні торік.

Харківська розробка працює дистанційно, на відстані 300 метрів, аби не було загрози ураження для людей. Для цього оператор використовує пульт дистанційного керування. Загальна вага машини сягає 16 тонн, а швидкість роботи – 3–4 км/год.

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Закупівлі ООН Розмінування Світ Україна Харківщина