fbpx
Пашинян звинуватив Путіна у бездіяльності російських “миротворців” в Карабаху

Пашинян звинуватив Путіна у бездіяльності російських “миротворців” в Карабаху

Азербайджан Вірменія Кавказ Нагірний Карабах Світ

Під час зустрічі з Путіним прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян висловив претензії через бездіяльність російських “миротворців” у Карабаху.

Пашинян заявив, що вони вже 20 днів не контролюють критично важливий для Вірменії Лачинський коридор.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Він підкреслив, що за домовленістю трьох лідерів – Вірменії, Азербайджану та Росії – Лачинський коридор має бути під контролем російських військових.

Ви знаєте, що вже майже 20 днів він перекритий. Це зона відповідальності російських миротворців у Нагірному Карабаху. Хочу нагадати, що згідно з тристоронньою заявою (від листопада 2020 року) президентів РФ, Азербайджану та прем’єр-міністра Вірменії, Лачинський коридор має бути під контролем російських миротворців. Азербайджан гарантував безперешкодний проїзд пасажирів та вантажів. Зараз виходить, що Лачинський коридор не під контролем російських військових“, – сказав Нікол Пашинян.

Раніше, 22 грудня, прем’єр-міністр Вірменії вже критикував російську сторону за бездіяльність.

Де-факто виходить, що російський миротворчий контингент не виконує взяте на себе в рамках тристоронньої заяви зобов’язання тримати Лачинський коридор під контролем. Звісно, щось подібне відбувається через протиправні дії Азербайджану, але це не міняє ситуацію, оскільки основна мета російських миротворчих сил – не допустити подібного беззаконня, а саме: тримати Лачинський коридор під контролем“, – сказав Пашинян.

12 грудня Лачинський коридор закрили для проїзду через протест громадян Азербайджану, які вимагають припинити вивезення корисних копалин з регіону.

Акція протесту громадян Азербайджану на Лачинському коридорі, грудень 2022 ФОТО: Anadolu Agency

Протестувальники і досі перебувають на місці.

Азербайджанські медіа публікують кадри проїзду Лачинським коридором техніки російського контингенту.

Влада Азербайджану спростовує інформацію про повне блокування коридору та стверджує, що цивільні громадяни можуть вільно пересуватися дорогою. А от перекрита вона саме через встановлені російськими військовими барикади.

Азербайджан Вірменія Кавказ Нагірний Карабах Світ