fbpx
Переважна більшість військовослужбовців ТЦК та СП несе службу законно і сумлінно — результат перевірки

Переважна більшість військовослужбовців ТЦК та СП несе службу законно і сумлінно — результат перевірки

Верховна Рада Україна

В Україні триває перевірка статків співробітників Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки й військово-лікарських комісій.

Про процес перевірки відзвітувала голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції Анастасія Радіна.

Наразі перевірили третину посадовців керівного складу ТЦК (541 із приблизно 1700 осіб). З усіх проаналізованих кейсів відкрито лише 8 справ за ознаками корупційних правопорушень.

«НАЗК передало до правоохоронних органів матеріали щодо восьми працівників ТЦК. У них сукупно виявлено ознаки незаконного збагачення на 265 млн гривень, необґрунтованих активів на 6 млн гривень та недостовірних даних у декларації на 7 млн гривень. Триває моніторинг способу життя ще 28 і повна перевірка декларацій ще 5 посадовців керівного складу ТЦК. Щонайменше дві декларації співробітників ТЦК отримали вищий показник ризикованості, ніж десятки тисяч декларацій інших посадовців з різних органів», — поінформувала Радіна.

За її словами, найбільша за обсягом активів справа стосується сумнозвісного колишнього начальника Одеського ОТЦК Євгена Борисова, якому торік було повідомлено про підозру у незаконному збагаченні на суму понад 188 млн гривень.

Ще один фігурант – заступник начальника одного з ТЦК, який, за даними НАЗК, зібрав на особисту банківську картку близько 400 000 гривень від різних військовослужбовців і, ймовірно, витратив їх на власні потреби. Наразі із цим розбирається слідство.

«Решта висновків НАЗК стосуються ознак корупційних правопорушень у представників ТЦК Одеси, Самбора, Полтави, Дніпра та Запоріжжя. Слідство відповідно до підслідності здійснюють спеціалізовані прокуратури у сфері оборони, ДБР, Нацполіція. Справи щодо конфіскації ймовірно необґрунтованих активів веде САП. Встановлювати істину у кожній справі буде суд», — наголосила народна депутатка.

Вона додала, що ініціатива щодо запровадження декларування для працівників ТЦК і ВЛК приносить результати й полегшує викриття огидних корупційних проявів.

Фото на тему ТЦК та СП. Джерело: i.obozrevatel.com

Радіна закликала повідомляти працівників НАЗК та поліцію про будь-які випадки, що мають ознаки корупційних правопорушень з боку працівників ТЦК і ВЛК.

Корупція серед працівників ТЦК і ВЛК

Нагадаємо, що у лютому «Мілітарний» повідомляв про підозру голові та члену Ірпінської міжрайонної медико-соціальної експертної комісії.

За даними слідства, зазначені службові особи, діючи за попередньо змовою, складали та видавали завідомо неправдиві офіційні документи.

Ділки видавали акт огляду медико-експертною комісією та довідку до цього акта, які стали підставою для оформлення кількох цивільних осіб ІІІ групи інвалідності.

Тим самим сприяли останнім у незаконному перетині через державний кордон України та ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період, оскільки військовозобов’язані були зняті з військового обліку (ч. 2 ст. 332, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ст. 336, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України).

Верховна Рада Україна