fbpx
Перші танки Abrams прибули в Україну

Перші танки Abrams прибули в Україну

Бронетехніка Війна з Росією Військова допомога ЗСУ США Танк Танк "Abrams" Україна Україна-США

Перші американські основні бойові танки M1 Abrams вже доставлені в Україну.

Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський у понеділок.

Ці бойові машини надійшли у межах військової допомоги для посилення спроможностей ЗСУ.

Про прибуття першої партії танків Abrams повідомив президенту міністр оборони України Рустем Умєров.

Зеленський подякував американським союзникам за передану важку бронетехніку.

“Хороші новини від міністра Умєрова. «Абрамси» вже в Україні й готуються підсилити наші бригади. Вдячний союзникам за виконання домовленостей! Шукаємо нові контракти, розширюємо географію постачання”, – написав президент в Telegram.

За даними New York Times, яка посилається на двох неназваних посадовців департаменту оборони США, танки Abrams, були відправлені в Україну в суботу. Вони стали першими з 31 бойової машини, які пообіцяла надати Збройним Силам України адміністрація Джо Байдена.

Американські посадовці не уточнили, скільки саме танків було доставлено. Решта танків M1 Abrams надійдуть до України в найближчі місяці.

Раніше американські ЗМІ повідомляли, що Україна отримає перші десять американських танків у середині вересня.

Abrams для України

Наприкінці травня, українські військовослужбовці розпочали навчання на танках M1 Abrams на американській військовій базі у Німеччині. У них брали участь близько 200 військовослужбовців ЗСУ.

Програма тренувань передбачає не тільки підготовку екіпажів для експлуатації танків, але і навчання персоналу з технічного обслуговування цих бойових машин. На початку серпня, Сполучені Штати офіційно схвалили передачу Україні першої партії танків Abrams. Основний курс підготовки українців  на цих танках завершився в серпні.

Спочатку планувалося, що для передачі Україні американських танків використають кошти Ініціативи сприяння безпеці України для закупівлі нової техніки у виробника. Потім вирішили вилучити техніку із запасів армії США. Перед відправкою до України танки ремонтують та переобладнують. Штати також включили танкові бронебійні снаряди зі збідненим ураном у пакет військової допомоги Україні, який був оголошений 6 вересня.

Бронетехніка Війна з Росією Військова допомога ЗСУ США Танк Танк "Abrams" Україна Україна-США