fbpx
Підсумки Мінська. Москва намагається посадити Київ на переговори з бойовиками

Підсумки Мінська. Москва намагається посадити Київ на переговори з бойовиками

«Мінський процес» Війна на Донбасі Донбас Розведення військ

Пройшли переговори тристоронньої контактної групи в Мінську. Участь брали голови Офісу президента України Андрій Єрмак і заступник глави Адміністрації президента Росії Дмитро Козак.

Офіс президента повідомив, що на зустрічі домовилися підготувати список утримуваних осіб, щоб провести звільнення “в найкоротший термін”.

Також в ТКГ передадуть остаточно узгоджені списки осіб, які підлягають взаємному звільненню, включно з результатами верифікації, з безумовним і безперешкодним доступом представників Червоного Хреста до цих осіб.

Було досягнуто домовленостей про розведення сил і засобів; одночасне відкриття КПВВ в Золотому і Щасті і створення Консультативної ради – нового органу в складі політичної підгрупи ТКГ.

Офіс президента України опублікував список домовленостей.

Зазначається, що рішення Тристоронньої контактної групи щодо запровадження Консультативної ради в складі політичної підгрупи ТКГ буде підписано після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини щодо виконання домовленостей, досягнутих під час саміту в нормандському форматі.

Позиція Росії

Російську сторону в Мінську представляв заступник глави Адміністрації президента Росії Дмитро Козак.

“На мій погляд, відбулась досить конструктивна розмова з участю всіх зацікавлених сторін. Ми знайшли неостаточне, звичайно, рішення механізмів прийняття рішень щодо врегулювання конфлікту. Перше – стосується гуманітарних питань, безпеки. Домовилися протягом тижня максимально сконцентруватися на тому, щоб визначити всіх осіб, які підлягають взаємному звільненню. Домовилися про необхідність пошуку нових компромісних ділянок з точки зору безпеки сторін по розведенню сил. Також домовилися про нові механізми взаємодії сторін по знаходженню політичних рішень врегулювання конфлікту “, – розповів Дмитро Козак.

Заступник керівника офісу Адміністрації Президента Путіна акцентує увагу на тому, що був попередньо принципово погоджено новий механізм врегулювання конфлікту, в якому повинні взяти участь сторони конфлікту (Росія не вважає себе стороною конфлікту – ред.).

“Ми вважаємо, що це найважливіший елемент врегулювання. Без ухвалення принципових рішень по варіантах врегулювання конфлікту ми не зможемо сильно просунутися в гуманітарних питаннях, безпеки і в економічних питаннях. Такий механізм попередньо принципово погоджено. І я дуже сподіваюся, що ми на наступному засіданні контактної групи приймемо остаточне рішення за механізмом діалогу сторін конфлікту щодо його вирішення “, – зазначив Дмитро Козак

Дмитро Козак та Володимир Путін

Козак заявив, що контактна група домовилася протягом тижня визначити осіб на Донбасі, які підлягають обміну.

“Домовилися протягом тижня максимально сконцентруватися на тому, щоб визначити всіх осіб, які підлягають взаємному звільненню, – сказав він. – Ми також домовилися, що протягом тижня, до 18 березня, остаточний список буде верифіковано, підтверджено бажання будь-якої людини, його статус. І я дуже сподіваюся, що вдасться до 25 березня знайти конкретне рішення по обміну цими особами”.

“Домовилися про необхідність пошуку нових компромісних ділянок по розведенню сил і засобів з точки зору безпеки сторін”, — резюмував Козак.

«Мінський процес» Війна на Донбасі Донбас Розведення військ