fbpx
Польща купує два кораблі радіоелектронної розвідки 

Польща купує два кораблі радіоелектронної розвідки 

Saab Балтія ВМС Польщі Європа Закупівлі Польща Розвідувальні кораблі Світ Суднобудування Флот Швеція

Польща для своїх Військово-морських сил купує два розвідувальні кораблі.

Шведська компанія Saab 25 листопада оголосила про укладення угоди з Агентством озброєнь Польщі.

Ця угода спрямована на підвищення можливостей польських збройних сил у сфері отримання розвідувальних даних на основі систем радіоелектронної розвідки морських кораблів.

Загальна вартість замовлення становить приблизно 620 мільйонів євро.

Поставка двох нових розвідувальних кораблів буде завершена до 2027 року.

Цей клас кораблів у ВМС Польщі отримає назву Delfin.

Saab виконуватиме роль головного підрядника, проектуючи та виробляючи два кораблі, включаючи інтеграцію спеціального обладнання. А будуватимуть судна на польській верфі субпідрядника Remontowa Shipbuilding SA у Гданську.

До реалізації контракту також будуть залучені інші компанії польської оборонної промисловості.

Польська сторона наголошує, що системи морської радіоелектронної розвідки на кораблях дозволять отримувати розвідувальні дані у всьому спектрі морської радіоелектронної розвідки. Детальна специфікація системи секретна.

Польське видання Zbiam стверджує, що швидше за все, судна Delfin будуть багато в чому схожі на корабель радіоелектронної розвідки ВМС Швеції HMS Artemis (A202), який частково був побудований у Польщі й зараз проходить ходові випробування в Балтійському морі.

Співпраця у будівництві кораблів між шведською компанією Saab і польським концерном PGZ – прямий результат угоди про встановлення тісного партнерства у плануванні та виконанні військово-морських програм. Сторони підписали її ще наприкінці 2016 року.

Наразі відомо лише, що довжина корабля HMS Artemis становить 74 метри, а водотоннажність – 2200 тонн. Корпус судна збудували у Польщі, а потім відправили до Швеції для добудови і встановлення спеціального обладнання. Завершили роботи у 2019 році й 17 квітня спустили корабель на воду.

Saab Балтія ВМС Польщі Європа Закупівлі Польща Розвідувальні кораблі Світ Суднобудування Флот Швеція