fbpx
Польща отримала перший літак ДРЛВ Saab 340 AEW 

Польща отримала перший літак ДРЛВ Saab 340 AEW 

Saab Авіація ВМС Польщі Європа Літак ДРЛВ Польща ПС Польщі Світ Швеція

Перший з двох літаків ДРЛВ Saab 340 AEW для Повітряних сил Польщі приземлився на аеродромі у Польщі.

Про це повідомив Державний секретар Міністерства національної оборони Павел Бейда.

Після приземлення, літак буде підготовлений до експлуатації польським повітряним компонентом, оскільки він буде використовуватись спільно в інтересах польських повітряних сил та морської авіації флоту.

Літак отримав бортовий номер “3401”, і зможе розпочати польоти у найближчі тижні. Треба зазначити, що у носовій частині літака знаходиться емблема Гдинської морської авіаційної бригади.

Літаки цього типу Польща отримує в рамках контракту, підписаного між урядом країни та компанією Saab у липні 2023 року.

Треба зазначити, отримані Польщею літаки є вживаними, які у період з 2010 по 2020 рік використовувались Повітряними силами ОАЕ. Компанія Saab провела капітальний ремонт літаків та радіолокаційного обладнання, після чого, у вересні 2023 року офіційно представили його представникам Польщі та ЗМІ.

Попри те, що Saab 340B AEW є вживаними, вони все ще використовують сучасний набір радіоелектронного обладнання, а саме РЛС з АФАР (Активна Фазована Антенна Решітка) PS-890 Erieye.

Erieye забезпечує охоплення у 300 градусів і має інструментальну дальність 450 км й робочу дальність виявлення 350 км за умови застосування противником сильних радіолокаційних перешкод. Радар також здатний ідентифікувати ворожі та дружні повітряні та морські об’єкти.

РЛС розроблена з використанням сучасної елементної бази на основі нітриду галію (GaN) від Saab.

Erieye характеризують як стійкий до впливу радіоперешкод, він на 70% збільшує дальність виявлення малопомітних повітряних цілей і дозволяє виявляти крилаті ракети.

Два літаки ДРЛВ зможуть почергово патрулювати повітряний простір країни, а також акваторію Балтійського моря, вихід до якого має Росія. Літаки зможуть виявляти повітряні та надводні цілі.

Також пролітаючи у повітряному просторі країн Балтії, літаки зможуть забезпечити контроль за повітряним простором далеко вглиб території Росії.

Saab Авіація ВМС Польщі Європа Літак ДРЛВ Польща ПС Польщі Світ Швеція