fbpx
Польща підписала контракт на придбання 300 бронемашин

Польща підписала контракт на придбання 300 бронемашин

MRAP Бронетехніка Європа Польща Світ Сусіди США

Міністерство оборони Польщі підписало контракт з США на поставку 300 вживаних бронемашин COUGAR класу MRAP.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Міністра оборони Польщі.

Транспортні засоби разом із логістикою та навчальним пакетом надійдуть до Війська Польського у першому кварталі 2022 року.

Заявлено, що бронемашини мають зміцнити військових розташованих у східній частині країни.

У Міноборони таке рішення називається невідкладною потребою. Вартість контракту наразі залишається невідомою.

Бронемашини Cougar 4x4 класу MRAP

Cougar – це транспортний засіб класу MRAP. Розроблялася з метою протимінного захисту армії США. Перші постачання розпочалися у 2004 році.

План модернізації

Польські спецпризначенці вже використовують 45 машин категорії MRAP – M-ATV M1240A1. Польща отримала ці машини у 2015 році в дар від США. Їхня експлуатація підтримується компанією Rosomak SA, яка підписала угоду про співпрацю з Oshkosh Defense у травні 2021 року.

У його рамках, серед іншого, входить забезпечення виробництва, навчання та технічне обслуговування повнопривідних автомобілів, що використовуються у польських збройних силах, та транспортних засобів, які можуть з’явитися у майбутніх польських програмах середніх та важких тактичних колісних машин.

M-ATV M1240A1 класу MRAP Польщі. 2018 рік

Також варто зазначити, що польский план технічної модернізації на 2017-2022 роки передбачав закупівлю 105 машин для спецназу та військової поліції. Після 2023 року планувалося придбати для Сухопутних військ ще кілька сотень машин, у яких, крім вищезгаданих, вони також мали бути представлені у спеціалізованих варіантах, таких як командирські машини.

У 2021 році польська компанія Huta Stalowa Wola на оборонно-промисловій виставці MSPO-2021 представила новий броньований автомобіль з колісною формулою 4х4.

В період з 15 листопада 2008 р. по січень 2009 р. польський військовий контингент в Афганістані отримав 40 автомобілів Cougar 4×4 з ресурсів USMC в рамках коаліційної угоди ACSA (Угода про придбання та взаємне обслуговування) замість раніше орендованих автомобілів HMMW.

Нагадаємо, 14 липня 2021 року, стало відомо, що Польща купує у Сполучених Штатів 250 танків Abrams у модифікації M1A2 SEPv3. За словами прем’єра Польщі, цієї кількості буде достатньо для створення щонайменше чотирьох танкових батальйонів.

MRAP Бронетехніка Європа Польща Світ Сусіди США