fbpx
Польща планує придбати у Швеції літаки ДРЛВ

Польща планує придбати у Швеції літаки ДРЛВ

GlobalEye Saab Авіація Європа Літак ДРЛВ Польща ПС Польщі Світ Швеція

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак публічно оголосив про переговори зі Швецією про придбання літаків далекого радіолокаційного виявлення.

Про це Блащак заявив на зустрічі міністрів оборони країн Північної Європи на форумі Північної групи, де обговорюють зміцнення безпеки в регіоні та спільну політику.

Під час заходу Маріуш Блащак публічно оголосив, що він уже на завершальній стадії переговорів зі Швецією щодо придбання літаків ДРЛВ.

«Я хочу вперше публічно заявити, що ми добре просунулися в отриманні літаків раннього виявлення зі Швеції. Ми вже ведемо детальні переговори. Сподіваюся, вони завершаться успішно вже за короткий час. Таким чином ми посилюємо стійкість Польщі, але також і всього східного флангу Північноатлантичного альянсу», – сказав Маріуш Блащак після переговорів між міністрами оборони країн Північної групи.

Конкретну модель літака раннього виявлення, щодо якого ведуться переговори, не називають, проте шведська компанія Saab наразі виробляє останню модель літака далекого радіолокаційного виявлення Saab GlobalEye.

Борти цього класу в повітряному просторі країн Балтії зможуть забезпечити контроль за повітряним простором далеко вглиб території Росії.

Літаки ДРЛВ GlobalEye

Saab GlobalEye – це літак далекого радіолокаційного виявлення, розроблений шведською компанією Saab. Він спроєктований на базі цивільної версії бізнес-джетів Bombardier Global 6000/6500.

Літак оснащений новою радіолокаційною станцією Erieye ER S-діапазону з активною антеною з електронним скануванням. Вона розроблена з використанням сучасної елементної бази на основі нітриду галію (GaN) від Saab.

Erieye ER (Erieye Extended Range Radar) характеризують як стійкий до впливу перешкод, він на 70% збільшує дальність виявлення малопомітних повітряних цілей і дозволяє виявляти крилаті ракети.

Дальність виявлення станції перевищує 650 км і може бути збільшена шляхом направленого фокусування радіохвиль.

Крім радара, GlobalEye оснащений іншими датчиками, такими як морський оглядовий радар Seaspray 7500E із синтетичною апертурою, котрий орієнтований на виявлення наземних рухомих цілей. GlobalEye також має оптичну та тепловізійну станцію спостереження, яка розташована під носовою частиною фюзеляжу.

Завдяки поєднанню сучасних активних і пасивних датчиків літак здатен забезпечувати виявлення та ідентифікацію об’єктів на великій відстані в повітрі, на морі та на землі.

GlobalEye Saab Авіація Європа Літак ДРЛВ Польща ПС Польщі Світ Швеція