fbpx
Польща планує закупити 300 розвідувальних бронемашин Kleszcz на заміну БРДМ-2

Польща планує закупити 300 розвідувальних бронемашин Kleszcz на заміну БРДМ-2

БРДМ-2 Європа Закупівлі Польща Сусіди

Польща планує замінити свій парк розвідувальних бронемашин БРДМ-2 на вітчизняні Kleszcz.

Про це повідомляє видання Defence24.

Віцепрем’єр-міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш та його заступник Павел Бейда підпишуть рамкову угоду з компанією AMZ-Kutno S.A.

Угода передбачатиме закупівлю 300 розвідувальних бронемашин Kleszcz, які постачатимуться з 2025 до 2035 року, тобто радянські машини заміщуватимуться поступово.

Станом на початок 2024 року у польському арсеналі перебували близько 265 БРДМ-2. Можна припустити, що частина з них можуть потрапити в Україну у межах військової допомоги.

Kleszcz

Kleszcz/Bóbr-3 – це плаваючий броньований колісний транспортер із колісною формулою 4х4, обидві осі якого мають незалежну підвіску.

Машина оснащена двигуном потужністю 240 кВт, який разом з автоматичною коробкою передач і роздавальною коробкою Allison утворюють швидкозмінну силову установку, яку можна замінити за годину.

Броньований корпус забезпечує балістичний захист на рівні 2 за стандартом STANAG 4569 та мінний опір на рівні 2а. Додаткове бронювання за бажанням замовника підвищує балістичний захист до рівня 3, а захист від мін – до рівня 3а.

Розвідувальна машина може бути озброєна дистанційно керованою установкою з 12,7-мм та 7,62-мм кулеметами.

Kleszcz був розроблений в межах проєкту «Легкий броньований розвідувальний транспортер» (LOTR).

Розробка та виготовлення відбувається у співпраці AMZ-Kutno S.A, Військового інституту хімії та радіометрії, Військового інституту зв’язку та Військового інституту технології озброєння.

Загальна вартість проєкту розробки бронемашини становить 36,45 млн злотих.

БРДМ-2 Європа Закупівлі Польща Сусіди