fbpx
Прем’єр-міністр Словаччини Фіцо підтримав посилення оборони України

Прем’єр-міністр Словаччини Фіцо підтримав посилення оборони України

Європа Закупівлі Словаччина Україна

Україна і Словаччина поглиблять військово-технічне співробітництво та співпрацюватимуть у питанні оборони України.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо погодився не блокувати купівлю Україною зброї та техніки у словацького бізнесу.

За підсумками зустрічі Денис Шмигаль з Робертом Фіцо підписав спільну заяву, яка посилить двосторонні відносини на основі взаємної довіри та поваги.

Зокрема, цією заявою підтвердили готовність до подальшої співпраці, спрямованої на повагу до територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Також підкреслили важливість розвитку військово-технічного співробітництва на комерційній основі.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо та Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Січень 2024. Україна. Фото зі сторінки українського урядовця

Словаки поставлять Україні інженерну техніку для будівництва трирівневої лінії оборони.

Зокрема йдеться про броньовані екскаватори та розмінувальні машини.

«Сьогодні Україна будує масштабну трирівневу лінію оборонних рубежів – це захист на всіх напрямках. Уряд виділив на це десятки мільярдів гривень. Такий захист дозволить як стримувати ворога, так і просуватися вперед. Ми потребуємо значної додаткової кількості інженерної техніки. З прем’єром Фіцо ми дійшли згоди, що будемо співпрацювати в питанні поставок такої техніки з боку Словацької республіки», – розповів Денис Шмигаль.

Зокрема, відзначив він, словацькі приватні компанії поставлятимуть броньовані екскаватори та машини для розмінування на базі танків.

Словацька машина розмінування UOS Bellarty. Фото: CSM Industry

«Сьогодні можу сказати, що Словаччина уже ухвалила рішення для поставки двох машин для розмінування “Божена-4”, аби наші сапери могли проводити відповідні роботи на деокупованій частині Херсонщини. Ми надзвичайно вдячні за це», – додав Денис Шмигаль.

Нагадаємо, українці та словаки вже спільно виробляють певні види військової техніки у Словаччині, цю співпрацю масштабуватимуть.

Міністр оборони Словаччини на підприємстві KONŠTRUKTA – Defence, червень 2022, Фото: TARS

Також раніше стало відомо, що компанія CSM Industry зі Словаччини поставить Україні універсальну машину розмінування UOS Bellarty на шасі танка Т-55.

Європа Закупівлі Словаччина Україна