fbpx
Президент Казахстану повідомив про бойові дії та звернувся до ОДКБ

Президент Казахстану повідомив про бойові дії та звернувся до ОДКБ

Азія Казахстан ОДКБ Світ

Президент Казахстану Токаєв повідомив про «міжнародних терористів», які атакували країну та звернувся до держав-членів ОДКБ по допомогу.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на заяву президента Казахстану Токаєва Касим-Жомарта.

За словами президента, «терористичні банди захоплюють великі інфраструктурні об’єкти», вказавши на те, що в Алмати було захоплено аеропорт та п’ять літаків, включаючи іноземні.

Токаєв додав, що терористичні банди, що діють у Казахстані, пройшли підготовку за кордоном, і їх можна вважати міжнародними.

Тому, за словами президента країни, «їх напад на Казахстан можна і слід розглядати як акт агресії».

Він зазначив, що під Алмати триває бій терористичних банд із повітряно-десантними підрозділами Міноборони Казахстану.

«Терористичні банди ведуть бої з курсантами училищ. Наразі йде бій під Алмати з повітряно-десантним підрозділом Міноборони Казахстану», – сказав Токаєв.

За оцінкою президента, йде «завзятий бій». Він уточнив, що нападники розпочали захоплення будівель, в яких знаходиться стрілецька зброя.

Пам'ятник Нурсултану Назарбаєву. 5 січня 2022 рік. Фото з відкритих джерел

«Звертаюся до громадян Казахстану, чи то жителі столиці, жителі Алмати та інших міст, які стали жертвами агресії терористів. Я хочу запевнити вас, що зроблю все можливе, як президент Республіки Казахстан, для захисту ваших інтересів, життєвих інтересів і думаю, що ми разом отримаємо перемогу», – заявив Токаєв.

Раніше казахстанський лідер заявляв, що змовники в Казахстані мали ретельний план дій, а самі вони були фінансово мотивовані.

Протестувальники у Казахстані. 05.01.2022. Фото з відкритих джерел

Довідково: Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ) — військово-політична міжнародна організація, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан.

Протести

Мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися в Казахстані 2 січня у Жанаозені. Потім вони переросли у масові протести по всій країні з економічними та політичними вимогами. 4 та 5 січня в Алмати відбулися зіткнення протестувальників із силовиками. По обидва боки є постраждалі.

У ході заворушень у Казахстані 317 співробітників поліції та військовослужбовців Нацгвардії зазнали поранень, 8 осіб – загинули. На всій території країни запроваджено режим надзвичайного стану.

Нагадаємо, 4 січня президент Казахстану Токаєв Касим-Жомарта запровадив надзвичайний стан, після чого у найбільшому місті Казахстану, Алмати, з’явилися військова бронетехніка.

Бронемашини К-43269 «Выстрел» під час протестів у Казахстані. 5 січня 2022. Фото з відкритих джерел

На вулицях Казахстану було вже помічено бойові машини БТР-80, а також бронеавтомобілі «Выстрел» російського виробництва.

Азія Казахстан ОДКБ Світ