fbpx
Президент підписав закон щодо зарплат полоненим з цивільного захисту

Президент підписав закон щодо зарплат полоненим з цивільного захисту

Війна з Росією Володимир Зеленський ДСНС Законодавство Полон Україна

Президент України підписав закон про посилення соціального захисту військових, поліцейських та деяких інших осіб, що передбачає передачу зарплат полонених їхнім сім’ям.

Про це повідомляється на офіційному сайті парламенту.

У документі передбачено збереження грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які потрапили у полон, а також зникли безвісти за особливих обставин.

Мовиться про можливість виплати цих грошей їхнім сім’ям. При цьому, це не стосуватиметься тих, хто добровільно здався у полон або самовільно залишив місця служби.

Оперативно-рятувальна служба цивільного захисту України — спеціальне об’єднання аварійно-рятувальних та інших формувань, органів управління такими формуваннями в структурі Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Робота піротехніків ДСНС, Харківщина, жовтень 2022 Фото: ДСНС

Також закон містить уточнення:

  • порядку виплати грошової компенсації військовослужбовцям та поліцейським за невикористані дні відпусток;
  • порядку виплати грошової компенсації за невикористані дні відпусток у разі загибелі (смерті) військовослужбовців та поліцейських.

Окрім цього, законом удосконалено порядок виплати одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби.

Водночас передбачено удосконалення порядку виплати одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби.

Окрім того, військовослужбовцю на підставі висновку ВЛК надається відпустка для лікування у зв’язку з хворобою або відпустка для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) із збереженням грошового та матеріального забезпечення.

Військово-лікарська комісія (ВЛК). Фото: Радіо Свобода

Тривалість такої відпустки визначається характером захворювання, поранення (контузії, травми або каліцтва).

Загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров’я та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або у відпустці для лікування становить не менше тижня та не може перевищувати в цілому чотирьох місяців підряд (крім випадків, коли законодавством передбачено більш тривалі строки перебування на лікуванні).

Нагадаємо, у серпні Кабінет міністрів зменшив кількість документів, які слід подати для набуття статусу учасника бойових дій (УБД).

Війна з Росією Володимир Зеленський ДСНС Законодавство Полон Україна