fbpx
Президентка Словаччини блокує надання Україні допомоги 

Президентка Словаччини блокує надання Україні допомоги 

Війна з Росією Військова допомога Європа Світ Словаччина Україна

Президентка Словаччини блокує передачу Україні допомоги, анонсованої Міністерством оборони Словаччини.

Про це повідомляє видання Dennikn.

Наразі Президентка Зузана Чапутова відмовляється у військовій допомозі Україні через зміни у парламенті, де переміг Роберт Фіцо який обіцяв виборцям припинити військову допомогу Україні.

Голова країни наразі не хочу йди проти парламенту, та прийняла позицію підтримки їх дій, аргументуючи це тим що, вона поважає результати демократичних виборів.

Петро Порошенко та Роберт Фіцо. 2017 рік. Фото: president.gov.ua

Результати виборів, проведені демократично, повинні поважатися, а акт ігнорування позиції соціал-демократів, яку він обіцяв виборцям (призупинення допомоги Україні), лише створить невдалий прецедент на майбутнє – розповіла Президентка Словаччини Зузана Чапутова.

Оскільки Президент Словаччини має обмежені можливості, вона не може скасувати проєкт військової допомоги Міністерства оборони країни.

Не дивлячись, що наразі допомога блокується, за весь час повномасштабної війни в Україні, Словаччина виділила значну допомогу України.

Країна передала до Збройних Сил України бронетехніку, артилерію, системи протиповітряної оборони, боєприпаси, а також авіацію.

Крім того, проведене соціальне опитування в Словаччині, демонструє що, більшість людей вважають що вторгнення Росії в Україну розпочалось через політику західних країн.

Ми дивимося на нього як на війну чужими руками, яку Сполучені Штати ведуть проти Росії на українській землі. Справа не в Росії та демократії. Річ у тім, що Росія захищає свою культурну, національну ідентичність проти ліберальної манії Заходу – розповів заступник голови соціально-демократичної партії Словаччини Smer-SD.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, у квітні 2023 року, уряд Словаччини відзвітував про передачу усіх 13 обіцяних винищувачів МиГ-29.

Передача перших чотирьох літаків відбулась ще у березні цього року. Літаки вилетіли зі Словаччини під управлінням українських пілотів, та наразі боронять небо України.

Винищувачі МиГ-29 ПС Словаччини. Фото: Міноборони Словаччини

Передача останніх літаків відбулась наземним шляхом, зважаючи на найбільшу можливу безпеку.

«Ця передача була здійснена наземним шляхом з урахуванням максимально можливої ​​безпеки, ще раз величезна подяка всім залученим силам, тому що в таких випадках це справді важлива та складна логістична операція», – підкреслив міністр оборони Словацької Республіки Ярослав Надь.

Війна з Росією Військова допомога Європа Світ Словаччина Україна