fbpx
Ракетний есмінець ВМФ США USS Stockdale оснастили лазерною установкою ODIN

Ракетний есмінець ВМФ США USS Stockdale оснастили лазерною установкою ODIN

Arleigh Burke ВМФ США Лазерна зброя Світ США Технології Флот

Ракетний есмінець ВМФ США USS Stockdale оснастили лазерною установкою ODIN.

Про це інформує Мілітарний.

Сайт Naval Post повідомляє, що ВМФ США оприлюднили фотографію ракетного есмінця USS Stockdale, який оснащений лазерною установкою Optical Dazzling Interdictor (ODIN).

ODIN – лазерна система малої потужності, призначена для засліплення ворожих електрооптичних і інфрачервоних датчиків шляхом проектування на них потужного і яскравого лазерного променя. Завдання ODIN не знищувати безпілотники, а перешкоджувати їхній роботі.

«Розробка і впровадження нових технологій, таких як спрямований промінь і високошвидкісні снаряди, не є науковою фантастикою – вони існують вже сьогодні», – заявив глава Військово-морських операцій адмірал Майкл Гілд.

ВМФ США мають намір розширити можливості лазерної системи. Наприклад, вони хочуть, щоб ODIN була ефективна проти бортових систем надводних кораблів та навіть протикорабельних ракет.

Лазерна установка ODIN вже встановлена на трьох ракетних есмінцях класу Arleigh Burke. Ще дві системи, як очікується, будуть встановлені в 2021 році, а три з’являться на бойових кораблях протягом наступних кількох років. А в подальшому установки планують встановити на авіаносці.

«Хоча ODIN матиме ті самі обмеження, що і всі лазери,- дощ, смог і дим можуть обмежити його ефективність, він виявився економічно ефективною зброєю, заявили у ВМС США».

ODIN є частиною більш розширеного проекту HELIOS, який поєднує в собі більш потужні лазери.

Блок W76-1. Фото: ЗС США

Нагадуємо, що у США завершили виробництво малопотужних ядерних боєзарядів та передали військовим. Національна адміністрація з ядерної безпеки США завершила проєкт з виробництва і постачання ВМФ США ядерних бойових блоків зниженої потужності W76-2.

Точна кількість вироблених і переданих військовим бойових блоків не розкривається.

Блок W76-1. Фото: ЗС США

Розробка бойових блоків W76-2 велася з 2018 року. Потужність W76-2 становить 6,5 кілотонн. Вони призначені для установки на балістичні ракети підводних човнів Trident II D5.

Arleigh Burke ВМФ США Лазерна зброя Світ США Технології Флот