fbpx
Raytheon розробить новий радар для NASAMS

Raytheon розробить новий радар для NASAMS

Kongsberg Raytheon ЗРК NASAMS Норвегія РЛС GhostEye MR

Raytheon та Kongsberg Defence & Aerospace спільно розроблять новий радар на основі вже існуючої станції GhostEye спеціально для зенітного комплексу NASAMS.

Про це представник Raytheon повідомив виданню Defense News.

На замовлення міністерства оборони Норвегії Raytheon спільно з Kongsberg розробить нову радіолокаційну станцію, яка розширить спроможності норвезького зенітного ракетного комплексу NASAMS.

За словами представників компанії, радар наступного покоління базуватиметься на наявному сімействі радарів Raytheon GhostEye, при цьому одне з ключових оновлень буде зосереджене на збільшенні радіуса дії.

«Ми не можемо надати точну інформацію про характеристики, але можливості радара значно перевищуватимуть поточну конфігурацію датчиків NASAMS. Це значною мірою обумовлено використанням антени РЛС з активною фазованою решіткою та технологією нітриду галію (GaN), які представлені ​​в сімействі радарів GhostEye», – сказав Майк Міллс, виконавчий директор програми розробки GhostEye в Raytheon.

Міллс додав, що компоненти нової розробки вироблятимуть як у Норвегії, так і в США. Він відмовився сказати, коли розпочнуться поставки, оскільки дискусії щодо цього аспекту ще тривають.

Новий радіолокаційний комплекс

Наразі складно пояснити потребу норвежців у новому радарі, розробленому на базі GhostEye, враховуючи те, що оригінальний комплекс Raytheon уже успішно інтегрувала та випробувала у складі NASAMS 3.

Ймовірним поясненням такого рішення може бути розробка експортної версії, яку могла б постачатись іноземним користувачам та локалізовано вироблятись в Норвегії. Як малоймовірну альтернативу також можна згадати пропрацювання відомого за чутками проєкту модернізації комплексів NASAMS для перехоплення балістичних цілей.

Комплекс NASAMS застосовує ракету AMRAAM-ER. Лютий 2024. Фото: Raytheon

GhostEye MR — це радіолокаційний комплекс середньої дальності. Він здатен виявляти повітряні цілі, як-от крилаті ракети, літаки, гелікоптери, а також балістичні ракети.

Радар використовує технології, які застосували при створенні радіолокаційного комплексу протиракетної оборони нижнього рівня LTAMDS, що інтегрований до складу Patriot PAC-3. Він оснащений обертовою на 360 градусів радіолокаційною антеною з активною фазованою антенною решіткою S-діапазону з електронним скануванням на основі приймально-передавальних модулів із нітриду галію (GaN).

Точні характеристики виявлення повітряних цілей цим радаром наразі невідомі. Однак, за словами учасників проєкту, він має значно розширити діапазон і висоту дії NASAMS, замінивши нинішні РЛС AN/MPQ-64 Sentinel. Останній здатен виявляти цілі на відстані до 120 км.

Будучи компонентом NASAMS, новий радар повною мірою розкриває потенціал ракет-перехоплювачів цієї системи, зокрема ракет середнього радіуса дії AMRAAM-ER.

Kongsberg Raytheon ЗРК NASAMS Норвегія РЛС GhostEye MR