fbpx
Raytheon створить бездротову мережу передачі енергії

Raytheon створить бездротову мережу передачі енергії

Raytheon Світ США

Американська оборонна компанія RTX, також відома як Raytheon, почала розробку бездротової мережі передачі енергії для живлення безпілотників та наземних об’єктів.

Новина оприлюднена на сайті компанії.

Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів Міністерства оборони США залучило компанію RTX до проектування та розробки бездротової системи ретрансляції для «доставки енергії в конфліктні середовища».

Проєкт розробляється в рамках програми Energy Web Dominance, завдяки якій DARPA хоче отримати можливість забезпечувати енергією системи у будь якій точці без прямого фізичного з’єднання.

Відповідно до дворічного контракту на суму 10 мільйонів доларів США, Raytheon створить систему оптичної бездротової ретрансляції енергії “POWER”.

Проєкт POWER

Система передачі енергії POWER базуватиметься на мережі висотних безпілотних літальних апаратів, оснащених лазерною системою прийому та передачі енергії.

Енергія спрямовуватиметься на велику висоту, звідки потім передаватиметься через ретранслятори до місця призначення. Це може бути наземний об’єкт або автономний літальний засіб, що зможе знаходитись у повітрі необмежений час завдяки живленню.

За допомогою великої кількості ретрансляторів система POWER має створити «енергетичну мережу», яку військові логісти зможуть використовувати для направлення енергії туди, де вона найбільше потрібна в будь-який момент. 

Це Інтернет для енергії, що використовує стійкі багатошляхові мережі для передачі енергії з надлишкових джерел споживачам, які відчувають брак енергії. Військові стикаються з особливо гострими енергетичними проблемами, які спонукають до цієї інновації. Ми часто змушені працювати далеко від усталеної енергетичної інфраструктури та покладатися на рідке паливо, яке потребує ненадійних ліній постачання», — розповідає полковник Пол Калхун, менеджер програми POWER у відділі тактичних технологій DARPA.

Проблеми та недоліки

За словами розробників, недоліком перспективної розробки має стати велика втрата енергії пов’язана із методом ретрансляції.

Очікується, що близько 20% витрачатиметься на перетворення електроенергії у промінь та ще близько 50% на перетворення променя назад в електричну енергію. При тому, ці втрати повторюватимуться при кожній ітерації переторення від ретранслятора до ретранслятора.

Втім, зазначається, що ефективність передачі енергії залишається на другому плані серед цілей розробки з урахуванням призначення майбутньої системи.

Система POWER, окрім живлення безпілотних платформ та систем відрізаних від енергетичної інфраструктури, також має мінімізувати ризики для військових логістів пов’язані з транспортуванням традиційного вибухонебезпечного викопного палива у зоні бойових дій.

Raytheon Світ США