fbpx
Rheinmetall надішле першу партію боєприпасів для ЗСУ Gepard вже восени

Rheinmetall надішле першу партію боєприпасів для ЗСУ Gepard вже восени

Gepard Боєприпаси Виробництво боєприпасів ППО та ПРО

Перші поставки боєприпасів для зенітних самохідних установок Gepard від компанії Rheinmetall відбудуться вже у вересні-жовтні цього року.

Про це повідомив кореспонденту “Мілітарного” директор відділу продажів компанії Rheinmetall Томас МакКарті під час оборонної виставки FEINDEF 2023 у Мадриді.

МакКарті зазначив, що Rheinmetall переносить виробничі потужності до Німеччини. Цей процес вже майже завершений, потрібно лише встановити виробничу лінію. Загалом потрібно ще трохи часу й лінія запрацює на повну потужність.

«Докладаються усі сили, щоб боєприпаси надійшли якомога швидше». – додав Маккарті.

Представник Rheinmetall наголосив, що компанія не відмовляється від мети виготовити для України 300 000 одиниць 35-мм боєприпасів вже у 2023 році.

«Gepard» — самохідний зенітний комплекс, озброєний двома 35-мм автоматичними гарматами Oerlikon, котрий високо цінують в Україні за високу ефективність проти повітряних цілей на ближній зоні, а також здатності виконувати марші разом з механізованими підрозділами завдяки своєму гусеничному шасі.

Однак Gepard має серйозний недолік в умовах російсько-української війни, а саме –  використання дефіцитних 35-мм боєприпасів, які розроблені та виготовляються у Швейцарії.

Проблема боєприпасів швейцарського виробництва полягає в суворій політиці нейтралітету країни. Це означає, що постачати нові боєприпаси для українських Gepard без дозволу Швейцарії неможливо.

Зенітна самохідна установка «Gepard» український військових. Жовтень 2022. Україна. Фото: Bild

Проте рішення цієї складної ситуації існують. Томас МакКарті вказав на деякі можливості, які можуть пришвидшити надходження боєприпасів в Україну.

По-перше, незабаром у Швейцарії відбудеться референдум щодо її нейтралітету, на якому країна може певною мірою послабити деякі норми або сприяти продажу зброї. У такому випадку в тій же Швейцарії може початися виробництво боєприпасів для України.

По-друге, є гіпотетична можливість, що під час перегляду ставлення до нейтралітету Швейцарія звузить заборону на експорт зброї в країни в стані війни – до виключно готових виробів. У такому випадку зібраний в третій країні снаряд із швейцарських компонентів може потрапити в країну у стані війни, формально не порушуючи швейцарських законів.

Так само існує гіпотетична можливість внесення несуттєвих змін у конструкцію боєприпасів, які використовуються в Gepard, таким чином, щоб дозвіл на експорт став непотрібним, оскільки це буде вже інший боєприпас, який не підпадатиме під обмеження швейцарської ліцензії.

Однак Томас Маккарті зазначив, що це лише гіпотетичні шляхи вирішення проблеми.

Gepard Боєприпаси Виробництво боєприпасів ППО та ПРО