fbpx
РФ намагається заволодіти даними з телефонів та планшетів військових ЗСУ

РФ намагається заволодіти даними з телефонів та планшетів військових ЗСУ

Війна з Росією ЗСУ Кібератака Кібербезпека Росія Україна

Російські військові хакери атакують мобільні пристрої українських військових, щоб отримати секретну інформацію про бойові дії.

Окупанти сподіваються, що ця інформація може допомогти їм у війні проти України. Про це пише CNN.

Також, за даними Голосу Америки, РФ використовує шахрайські сайти для збору особистих даних тисяч українських військових та їхніх родичів.

Попередження від США та їхніх союзників з розвідувального альянсу “П’ять очей” (Австралія, Канада, Нової Зеландія та Велика Британія), підтвердили звіт Служби безпеки України, який виявив, що, російські хакери намагалися проникнути на планшети з операційною системою Android, які українські військові використовували для “планування та виконання бойових завдань”, повідомляє CNN.

Російські шпигунські програми були розроблені для викрадення даних, які українські військові надсилають з мобільних пристроїв на систему супутникового зв’язку Starlink. Наразі невідомо, наскільки успішними були російські спроби злому.

Кіберфахівці СБУ встановили, що для поширення «вірусів», ворог робив основну ставку на захоплення українських планшетів на полі бою. В подальшому російські загарбники планували використовувати наявні на цих пристроях доступи та програми для проникнення до бойової системи обміну даних ЗСУ. Загалом Служба безпеки виявила майже 10 таких ворожих шпигунських програм.

Шахрайські сайти для збору даних військовослужбовців

Також двоє посадовців Пентагону, розповіли Голосу Америки, що Росія використовує шахрайські сайти для збору особистих даних українських військовослужбовців та членів їхніх родин. На їхню думку, зібрану інформацію країна-агресорка може використати, зокрема, проти членів родин військових, які проживають на тимчасово окупованих територіях України.

Американські посадовці стверджують, що російські спецслужби створили щонайменше два фальшиві сайти, які видають себе за ресурси підтримки сімей полонених, зниклих безвісти або загиблих українських військових, і начебто допомагають з їхнім пошуком.

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими в Україні Петро Яценко підтвердив Голосу Америки, що два згадані сайти обманом займаються збором інформації.

Втім, за його словами, ідеться про значно більше фальшивих ресурсів, які намагаються отримати персональні дані родичів військових. Для цього Росія використовує також Telegram-канали і групи у Facebook та Viber.

Бази даних - Кібербезпека

На думку посадовців Пентагону, РФ використовує імена, номери телефонів та адреси українців, отримані через ці ресурси, щоб визначити, чи живе хтось із військових або членів їхніх родин на тимчасово окупованих територіях. Також такі ресурси використовують для виманювання інформації про українських військових, які потрапили у полон.

Однак не всі фальшиві ресурси належать російським спецслужбам. За деякими з них стоять шахраї, які намагаються виманити гроші в людей. Тому в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими в Україні, закликали родичів військових не передавати жодної інформації неперевіреним особам і довіряти лише офіційним ресурсам.

Війна з Росією ЗСУ Кібератака Кібербезпека Росія Україна