fbpx
РФ поставила в стрій захоплені в Грузії БМП-1У «Шквал» 

РФ поставила в стрій захоплені в Грузії БМП-1У «Шквал» 

БМП БМП-1 Бронетехніка Війна з Росією ЗС Росії Росія Сусіди

У мережі з’явилися фото використання військовими Росії захоплених під час війни в Грузії БМП-1 української модифікації.

Фото опублікував Telegram-канал “Танки. История и современность. Btvt.info”.

Мова йде про модернізовані в Україні в 2000-х роках бойові машини піхоти БМП-1У «Шквал».

Одна така БМП потрапила у кадр російського пропагандистського відео міністерства оборони країни-агресорки, на якому демонструвалася бойова підготовка військових російської армії.

На зображенні за спиною окупанта знаходиться одна БМП-1У, це можна визначити по характерній формі бойового модуля «Шквал» української розробки та виробництва. Ймовірно, ці кадри були зняті на одному з російських військових полігонів.

На іншому фото демонструється, як російські загарбники пересуваються зверху на корпусі БМП.

Вони собою повністю закривають башту, однак по металевому каркасу, в якому знаходиться 30-мм автоматична гармата для покращення точності стрільби, можна визначити, що це саме бойових модуль «Шквал», який встановлювався на модернізовані в Україні БМП-1У на замовлення Грузії.

Це зображення може свідчити, що росіяни застосовують цю БМП вже на фронті, однак цю інформацію наразі неможливо перевірити.

З відкритих джерел відомо, що під час російсько-грузинської війни у серпні 2008 року, армія РФ захопила до 14 грузинських БМП-1У «Шквал». Загалом до початку цієї війни Україна поставила Грузії 15 таких бойових машин піхоти.

Поява цих БМП у російській окупаційній армії може свідчити про значну нестачу справної бронетехніки, через що вони вимушені ставити у стрій навіть таку малочисельну модифікацію машин української модернізації.

БМП-1У «Шквал»

Під час модернізації БМП-1 за проектом  який був розроблений та Україні на рубежі 1990-х і 2000-х років, основні зміни передусім торкнулися комплексу озброєння. Замість старої одномісної башти з 73-мм основною гарматою, 7,62-мм кулеметом та пусковою установкою ПТКР встановили новий уніфікований бойовий модуль КБА-105 «Шквал». Він озброєний 30-мм автоматичною гарматою 2А72 (або українською ЗТМ-1) з боєкомплектом 360 снарядів і 7,62-мм кулеметом ПКТ (або українським аналогом КТ-7,62) з боєкомплектом 2500 набоїв, а також 30-мм автоматичним гранатометом АГ-17 (чи український КБ-117) з боєкомплектом 116 гранат – 29 готових до використання ще 87 гранат знаходиться в трьох додаткових магазинах. Модуль також озброєний пусковою установкою для двох ракет ПТРК «Конкурс» (ще дві ракети перевозяться всередині БМП).

Через значну масу модуля, який з повним боєкомплектом важить 1300 кг, а також місце, яке він займає всередині корпусу, чисельність десанту БМП-1У зменшилась з 8 до 6 осіб.

БМП БМП-1 Бронетехніка Війна з Росією ЗС Росії Росія Сусіди