fbpx
РФ відкликає гарантії безпеки судноплавства в межах зернової угоди

РФ відкликає гарантії безпеки судноплавства в межах зернової угоди

Війна з Росією ООН Росія Сусіди Туреччина Україна Флот Чорне море

Росія оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства в рамках Чорноморської зернової ініціативи.

Про це у понеділок заявили у МЗС РФ.

У повідомленні країни-агресора зазначили, що без їхньої участі угода припиняє своє функціонування з 18 липня.

Таким чином Росія згортає морський гуманітарний коридор та відновлює режим тимчасово небезпечного району в північно-західній акваторії Чорного моря.

РФ також виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення зернової угоди.

17 липня Росія направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження “зернової угоди”.

Своє рішення російська сторона пояснила тим, що вивезення українського продовольства було “практично відразу переведено на суто комерційну основу”.

Країна-агресор заявила, що українське продовольство нібито вивозиться не в нужденні країни, а в держави з високим і вищим за середній рівень доходів, включаючи ЄС. При цьому в Росії допускають поновлення дії зернового коридору, якщо західні санкції будуть зняті з російської сільгосппродукції та добрив.

“Тільки при отриманні конкретних результатів, а не обіцянок і запевнень, Росія буде готова розглянути відновлення “угоди”, – йдеться в заяві на сайті МЗС РФ.

Про зупинку дії “зернової угоди” у Кремлі почали говорити ще у понеділок зранку. Речник російського диктатора Дмитрій Пєсков назвав причиною розриву домовленості нібито невиконання частини угоди, яка стосується РФ.

Чорноморська зернова ініціатива

22 липня 2022 року в Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали Ініціативу про безпечне транспортування морем із України зерна та продуктів харчування. У цій угоді йшлося про безпечну роботу українських портів у Чорному морі  – «Одеси», «Чорноморська» та «Південного». Першого серпня в рамках реалізації домовленостей із порту «Одеса» відправилося перше судно – RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне. Воно було завантажене кукурудзою.

Судно “RAZONI” залишає порт "Одеса". Серпень 2022. Україна. Фото: ВМС ЗСУ

ООН та багато країн заявляли, що блокада експорту продовольства, яке розпочали російські окупанти після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року, може призвести до глобальних наслідків і до голоду в найбідніших країнах. Росія також неодноразово погрожувала припинити дію зернової угоди і всіляко затримувала рух кораблів.

Війна з Росією ООН Росія Сусіди Туреччина Україна Флот Чорне море