fbpx
Російські медіа поширюють фейк про злам української АСУ “Delta”

Російські медіа поширюють фейк про злам української АСУ “Delta”

Війна з Росією Кібератака Міністерство оборони (МОУ) Міністерство цифрової трансформації України Росія Україна

Російські спецслужби у соціальних мережах масово поширюють інформацію про успішний злам української військової інформаційної системи підтримки рішень та ситуаційної обізнаності “Delta”.

Першого листопада в одному із Telegram-каналів з’явилася інформація про те, що українську програму управління військами “Delta” нібито зламали.

“Джокер зламав хвалену програму управління військами “Дельта”, якою активно користуються ЗСУ. Щоб було зрозуміло, це та програма, в яку для керування військами вносяться усі дані про свої війська та війська супротивника, котрі регулярно оновлюються з появою розвідданих. Дуже зручна річ. Те, що наші спецслужби отримали до неї доступ, каже про те, що ми тепер знаємо все про супротивника і знаємо все те, що знає ворог про наші сили, засоби та їхнє місцезнаходження”, – пише автор російського пропагандистського каналу.

За інформацією, що була опублікована українським журналістом Юрієм Бутусовим, російські спецслужби постійно намагаються проникнути у телефони та комп’ютери посадовців Сил оборони України. У серпні їм це у двох випадках вдалось.

“Технологія була примітивна, фішинг через поштові скриньки та соцмережі, тобто розсилка посилань, перехід на які вживлював програму-вірус, яка викривала паролі користувача. До “Delta” під’єднані багато користувачів, все це дорослі люди зі званнями та посадами, але серед них знайшлось двоє, хто відкрив вірусну програму та завантажив на свій гаджет російський вірус. Один користувач з підрозділу в районі Кривого рогу, інший з району Харкова. Це дозволило росіянам зайти в програму. Зламу системи “Delta” не відбулось, оскільки ворог отримав паролі. На випадок проблем, пов’язаних із людським фактором, у системі в кожного користувача є свій обмежений рівень доступу та певний рівень даних, які він може бачити. Через це росіяни змогли побачити тільки невеликий обсяг інформації, який стосується російських військ”, – пише Бутусов.

За словами журналіста, несанкціонований вхід до системи швидко помітили, проте ворогу вдалося подивитись один з фрагментів системи – він мав доступ до нього протягом 13 хвилин. Ця інформація відображала розташування російських військ на півдні України. Судячи зі сказаного, ворог отримав розуміння структури та можливостей системи “Delta”. Наразі отримані розвідданні про дислокацію військ вже втратили актуальність. З обома користувачами, які допустили необачне поводження з програмним забезпеченням, працює контррозвідка.

Базове розуміння про роботу системи росіяни отримали влітку, однак повідомлення про її злам почали з’являтися лише зараз. Інформаційна атака відбулась через декілька днів після того, як Україна представила “Delta” на презентації під час закритого заходу НАТО TIDE Sprint. Імовірно, саме на хвилі популярності новини про те, що Україна розробила нову військову інформаційну бойову систему, росіяни вирішено зробити вкид дезінформації для дискредитації.

Також незрозуміло, чому українські військові восени провели вдалі наступальні операції, якщо Росія дійсно зламала систему “Delta” і мала доступ до усієї інформації про сили та розташування української армії. Нагадаємо, що саме в під час вересня-жовтня ЗСУ успішно деокупували усю Харківську область та частину Херсонської.

Delta

“Delta” – система збору, обробки та відображення інформації про ворожі сили, координації сил оборони, а також забезпечення ситуаційної обізнаності за стандартами НАТО, розроблена Центром інновацій та розвитку оборонних технологій Міністерства оборони України.

Система ситуаційної обізнаності використовується для планування операцій та бойових завдань, координації з іншими підрозділами, захищеного обміну інформацією про розташування сил противника тощо. Зокрема, у “Delta” інтегровані чат-боти, розроблені Мінцифрою – “єВорог” та СБУ – “STOP Russian War”.

За словами розробників, “Delta” забезпечує об’ємне розуміння простору бою в режимі реального часу, інтегрує інформацію про противника від різноманітних сенсорів та джерел, у тому числі – розвіддані на цифровій мапі. Програма не потребує додаткових налаштувань і може працювати на будь-якому пристрої – ноутбуці, планшеті або в мобільному телефоні.

Тільки в цьому році система мала більше 30 релізів нових функцій, щоб максимально відповідати умовам мережецентричної війни та потребам військових в отриманні актуальних та перевірених даних про ворога.

“Delta є хмарним рішенням і вже зараз впроваджує стандарти НАТО та останні тренди індустрії, такі як cloud native environment, zero trust security, multi domain operations”, – розповів розробник “Delta”, майор Сергій Гальчинський.

Платформа та сервіси “Delta” побудовані за стандартами НАТО, тож система сумісна з аналогічними рішеннями, які використовують армії країн-членів альянсу. Саме тому до української делегації був підвищений інтерес з боку учасників НАТО Tide Sprint, зазначили українські військові.

Війна з Росією Кібератака Міністерство оборони (МОУ) Міністерство цифрової трансформації України Росія Україна