fbpx
Російські прикордонники зняли прикордонні буї на російсько-естонському кордоні

Російські прикордонники зняли прикордонні буї на російсько-естонському кордоні

Балтія Естонія Російська агресія Росія

Російська прикордонна служба прибрала понад 20 буїв, що розмежовують судноплавні шляхи на річці Нарва на російсько-естонському кордоні.

Про це повідомляє естонське видання ERR.

Департамент поліції та прикордонної охорони Естонії деталізує, що російська прикордонна служба зняла двадцять чотири плавучі знаки близько 3 години ранку в четвер 23 травня.

Буї були встановлені на річці протягом десятиліть, щоб запобігти навігаційним помилкам.

Естонія встановила маркери у своїх водах на підставі закону про державний кордон, а місце розташування буїв було узгоджене прикордонними відомствами у 2022 році.

Однак цього року Росія не погодилася з розташуванням приблизно половини з 250 маркерів. Деякі з тих, що були видалені в четвер вранці, були оскаржені Росією.

«Департамент поліції і прикордонної охорони зв’яжеться з російською прикордонною службою і попросить роз’яснень щодо зняття і повернення буїв. Департамент поліції і прикордонної охорони очікує від Росії доказів того, що положення узгодженого до цього часу судноплавного маршруту змінилося, і якщо вони не будуть надані, ми продовжимо встановлювати буї», — йдеться в заяві.

Якщо на сухопутному кордоні тимчасова лінія контролю позначена постійно, то русло річки з часом змінюється, тому на кордоні щовесни повторно перевіряється маркування судноплавних шляхів.

До початку повномасштабної російсько-української війни встановлення буїв здебільшого відбувалося за взаємною згодою, то з 2023 року Росія не погоджується з позицією Естонії щодо їх розташування.

Тому естонська сторона вирішила випустити буї у воду на літній сезон згідно з угодою 2022 року, оскільки вони необхідні для уникнення навігаційних помилок.

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила на щотижневій пресконференції уряду, що точні обставини інциденту з’ясовуються.

«Ми підійдемо до цієї справи тверезо, збалансовано, залучаючи союзників, де це необхідно. Ми бачимо ширшу картину дій Росії, яка намагається посіяти тривогу», — відзначила вона.

Естонський міністр закордонних справ Маргус Цахкна заявив, що до інциденту потрібно підходити дуже спокійно, оскільки Росія поводиться провокативно.

Цахкна зазначив, що останніми роками мали місце й інші прикордонні інциденти, як-от порушення повітряного простору.

Балтія Естонія Російська агресія Росія