fbpx
Російську новітню зброю збирають з іноземних комплектуючих кількох виробників – CAR

Російську новітню зброю збирають з іноземних комплектуючих кількох виробників – CAR

Ка-52 Крилаті ракети Росія Санкції

Російські крилаті ракети, кориговані снаряди РСЗВ та навіть ударні гелікоптери виготовлені з використанням однакової електроніки. Її виробляють та постачають Росії кілька іноземних компаній.

До такого висновку дійшли експерти Conflict Armament Research. У липні цього року вони приїхали до України у відрядження та проаналізували вміст російської зброї.

Аналітики досліджували вміст крилатих ракет 3М14 (Калібр), Х-59, Х-101 та коригованого боєприпаса від 300-мм РСЗВ “Торнадо-С” 9М544. У приймачах супутникового сигналу блоків навігації всіх цих озброєнь CAR виявили тотожні монтажні плати та електроніку.

Однакові неросійські компоненти виявили і в бортовій обчислювальній системі Багет-53, яка встановлюється як на крилату ракету Х-101, так і на ударний гелікоптер Ка-52.

Аналітики прийшли до висновку, що виробництво новітньої російської зброї цілком залежне від поставок обмеженої кількості комплектуючих кількох європейських, американських та азійських компаній. Отже нинішні або додаткові санкції можуть суттєво ускладнити здатність російського ОПК поповнювати арсенали ЗС РФ.

CAR утримався від назви компаній-постачальників компонентів для російської зброї до моменту їхньої відповіді на запити організації.

Загалом же CAR вже ідентифікувала 144 виробників, які постачали РФ 650 унікальних компонентів для новітньої зброї. Багато з комплектуючих були виготовлені після 2014 року, а деякі – у 2021 році, коли вже діяла значна кількість обмежень проти РФ.

Conflict Armament Research – організація створена в 2011 році. Її фахівці працюють зі збором доказів поставок зброї воюючим країнам. Польові слідчі групи CAR документують наявність озброєнь і досліджують шляхи їх поставок.

 

 

Ка-52 Крилаті ракети Росія Санкції