fbpx
Росія незадоволена навчаннями Вірменії зі США

Росія незадоволена навчаннями Вірменії зі США

Вірменія Кавказ Навчання ОДКБ Росія Світ США

Російське керівництво незадоволене проведенням спільних навчань Вірменії зі Сполученими Штатами.

11 вересня у Вірменії розпочалися спільні з США військові навчання Eagle Partner, спрямовані на «підвищення рівня оперативної сумісності».

Навчання триватимуть до 20 вересня на вірменських полігонах. У них візьмуть участь близько 85 американських та 175 вірменських військовослужбовців.

Навчанням передував обмін примітними заявами.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на початку вересня в інтерв’ю італійській газеті La Repubblica сказав, що орієнтація Віpменії тільки на Росію була стратегічною помилкою і Росія може зовсім піти з регіону.

Військові Вірменії та США на навчаннях. Вересень 2023. Фото: міноборони Вірменії

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що рішення Віpменії не проводити навчання з Організацією договору про колективну безпеку (ОДКБ), а працювати натомість із США вимагає «дуже глибокого аналізу».

«Звичайно, ми намагатимемося все це осмислити і розібратися. Але в будь-якому разі ми зробимо це у тісному партнерському діалозі з вірменською стороною», – сказав Пєсков.

У відповідь на питання, чи готова РФ захистити Вірменію, якщо територія цієї країни зазнає нападу, Пєсков підкреслив, що Росія має обов’язки у рамках ОДКБ.

«Якщо йдеться про територію Вірменії, ви знаєте, у нас є зобов’язання щодо ОДКБ. Також ви знаєте, що після того, як Вірменія визнала територіальну цілісність Азербайджану в межах 1991 року, там трохи змінилися обставини, тому це теж треба враховувати. Це було рішення Єревана», – пояснив він.

Очільник МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що «нічого доброго в тому, що агресивна країна НАТО намагається потрапити на Закавказзя, ми не бачимо».

Військові Вірменії та США на навчаннях. Вересень 2023. Фото: міноборони Вірменії

«Я не думаю, що це для когось добре, у тому числі для самої Вірменії», – розповів Сергій Лавров.

Нагадаємо, на початку червня секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян заявив, що членство в ОДКБ створює проблеми для країни.

Вірменія Кавказ Навчання ОДКБ Росія Світ США