fbpx
Росія офіційно стала потенційною загрозою Чехії

Росія офіційно стала потенційною загрозою Чехії

Європа Китай (КНР) НАТО Оборонна політика Росія Світ Чехія

Уряд Чехії затвердив нову національну оборонну стратегію, яка затверджує Росію основною загрозою для себе та країн-партнерів блоку НАТО.

Про це повідомляє інформаційний портал про Північноатлантичний альянс natoaktual.cz.

Документ визначає Росію загрозою для безпеки Чехії та її союзників. Фактично він є відповіддю на фундаментальне погіршення безпекового середовища після російського вторгнення в Україну.

“Росія представлятиме найсерйознішу загрозу безпеці Чехії та її союзників у довгостроковій перспективі”, – йдеться у стратегії.

Згідно з ним, ймовірність військового нападу на Чехію чи одну з інших країн НАТО та ЄС є найвищою з часів закінчення холодної війни.

У документі згадується і потенційна загроза зі сторони Китаю, який прагне нав’язати свої ідеї глобального порядку, нестабільності в Європі та міжнародного тероризму.

Головною метою чеської оборонної політики є підготовка до довготривалої оборонної війни високої інтенсивності з технологічно розвиненим супротивником, оснащеним ядерною зброєю.  Першочерговим завданням, згідно з новою стратегією, є стримування нападника.

Наша мета — не війна з агресором, а стримання його від нападу. Щоб це спрацювало, нам потрібні потужні оборонні можливості та рішучість використовувати їх у разі нападу“, – сказала міністр оборони Яна Чернохова після засідання уряду.

У стратегічному документі зазначено про необхідність створення добре озброєних, оснащених, навчених та боєздатних збройних сил, які можуть бути розгорнуті в операціях колективної оборони. І, за словами Чернохової, з цим пов’язана модернізація армії.

Іншим завданням стратегії є всебічна оперативна підготовка території Чеської Республіки та забезпечення прийому, перекидання та підтримки потенційно великої чисельності союзних сил“, – сказала вона.

Без’ядерний статус

Згідно з новою стратегією, Чехія не буде прагнути отримати ядерну зброю відповідно до своїх зобов’язань, що випливають з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Водночас у документі зазначається, що країна бере активну участь у ядерному плануванні НАТО та сприяє ядерному стримуванню альянсу.

Хоча застосування ядерної зброї проти території Чеської Республіки малоймовірне, агресивна ядерна риторика Росії, спрямована проти країн-членів НАТО та ЄС, є дуже ризикованою“, – йдеться в документі.

Європа Китай (КНР) НАТО Оборонна політика Росія Світ Чехія