fbpx
Росія отримала першу партію САУ “Мальва”

Росія отримала першу партію САУ “Мальва”

Артилерія ЗС Росії Росія САУ САУ Мальва

Російська армія отримала першу партію самохідних гаубиць “Мальва” на колісному шасі.

Про це повідомляють російські медіа.

Російська державна корпорація “Ростех” передала міністерству оборони РФ першу партію самохідних 152-мм артилерійських установок 2С43 “Мальва”.

Колісна гаубиця завершила дворічний цикл державних випробувань в липні цього року. А вже в серпні перший заступник гендиректора корпорації “Ростех” повідомив, що за розпорядженням уряду було розпочато термінове розгортання виробництва цих САУ.

За рахунок колісного шасі від вантажівки БАЗ-6010-027 та відкритого встановлення артилерійської частини цикл виробництва “Мальви” має бути відчутно дешевшим, швидшим та простішим порівняно з аналогічною гусеничною САУ “Мста-С”.

Крім того, колісні САУ мають лише часткове відношення до ланцюжків постачання та потужностей з виробництва гусеничних самохідних гаубиць, що дозволить росіянам випускати їх паралельно без зменьшення темпів виробництва.

Варто зауважити, що шасі до “Мальви” виготовляється на брянському автомобільному заводі БАЗ, котрий розташований усього в 100 кілометрах від російсько-українського кордону.

САУ “Мальва”

Відомо, що розробкою САУ почали займатись у Центральному науково-дослідному інституті “Буревестник” у 2010-х роках – в рамках дослідно-конструкторської роботи “Набросок”. Початок випробувань машини розпочався у 2020 році.

2С43 озброєна 152-мм нарізною гарматою 2А64 з довжиною ствола у 47 калібрів. Вона також застосовується у конструкції самохідних гаубиць “Мста-С” та її буксованого варіанту “Мста-Б”.

 

Максимальна дальність ведення вогню гаубиці звичайними уламково-фугасними боєприпасами становить 24,7 км та близько 29 км – активно-реактивними снарядами.

Для розуміння, аналогічні зразки озброєння, наприклад, французька САУ Caesar або українська “Богдана”, завдяки стволу більшої довжини здатні вести вогонь на відстань до 40 кілометрів.

Відкрита установка гаубиці без додаткового бронезахисту або башти дозволила полегшити машину. З боєкомплектом у 30 снарядів її вага складає 32 тонни. Це на чверть легше гусеничної «Мста-С».

Артилерія ЗС Росії Росія САУ САУ Мальва