fbpx
Росія перекинула в Україну танки Т-55

Росія перекинула в Україну танки Т-55

Бронетехніка Війна з Росією ЗС Росії Росія Т-55 Танк Україна

Російські окупаційні війська в Україні почали отримувати розконсервовані танки Т-54 та Т-55.

Про це свідчать кадри з одним з таких танків, які оприлюднили самі росіяни.

Відео, кадри із якого з’явилися у соцмережах, ймовірно, були зроблені пропагандистами в прифронтовій зоні у нічних умовах, тому якість зображення не дозволяє за деталями точно ідентифікувати модифікацію танка.

Окупанти заявляють, що танк Т-54 або Т-55 потрапив у кадр на території тимчасово окупованих районів Запорізької області України.

Наразі невідомо, чи беруть ці танки участь у бойових діях, чи це перші машини цього типу, які тільки надійшли на озброєння російських окупаційних сил після розконсервації.

Їх, зокрема, спочатку можуть використовувати для навчання екіпажів перед участю у бойових діях.

Про те, що Росія повертає із баз зберігання старі радянські танки Т-54 та Т-55, стало відомо 22 березня цього року.

Тоді з’явилися фотографії та відео ешелону, який перевозив радянські середні танки сімейства Т-54/55 з Далекого Сходу. У одному ешелоні були як танки Т-54, так і танки, які можуть бути пізніми Т-54 або Т-55.

За інформацією Conflict Intelligence Team (СІТ), цей ешелон відправився з міста Арсеньєв Приморського краю, у якому розміщена 1295 Центральна база резерву і зберігання танків російської армії.

Т-54 та Т-55 сприймають як дві різні моделі танків, проте насправді вони входять до однієї лінійки радянських бойових машин. Танки постійно модернізовувались та мали зміни у дизайні, при цьому концептуально залишаються однією і тією ж машиною.

Радянські Т-54/Т-55 можна відрізнити від більш пізніх Т-62 завдяки характерній “прогалині” між передніми першим та другим опорним катком. Ще одна характерна особливість – дульний компенсатор на кінці ствола танкової гармати Д-10Т та специфічний випуклий “ковпак” радіатора на даху башти.

Перші Т-54 прийняли на озброєння радянської армії в другій половині 40-х років, а Т-55 – у 1958. Ці танки після розпаду СРСР перебували у великих кількостях на балансі російської армії та були сконцентровані у Східному воєнному окрузі. Останні Т-55 були зняті з озброєння лише у 2010 році.

Бронетехніка Війна з Росією ЗС Росії Росія Т-55 Танк Україна