fbpx
Росія вивела з експлуатації АПЧ «Дмитрий Донской»

Росія вивела з експлуатації АПЧ «Дмитрий Донской»

ВМФ Росії Підводні човни Росія Флот

Північний флот РФ остаточно вивів з експлуатації атомний підводний човен та носій балістичних ракет ТК-208 «Дмитрий Донской».

Про це повідомляють російські державні медіа.

Це був останній з шести атомних підводних човнів проєкту 941 “Акула” – найбільших із коли-небудь побудованих підводних човнів у світі.

АПЧ з бортовим номером ТК-208 буде чекати на утилізацію на військово-морській базі в Сєвєродвінську. Спочатку будуть видалені два ядерні реактори, потім решта атомної енергетичної установки, далі розберуть усю сталеву конструкцію човна. Наразі дати демонтажу не називають.

АПЧ «Дмитрий Донской» був першим підводним човном проєкту 941 та пробув найдовше в строю серед човнів свого типу. Довгий цикл експлуатації пов’язаний з переобладнанням човна у дослідницьку установку для випробувань балістичного ракетного комплексу «Булава-М», призначеного для АПЧ нового покоління проєкту 995/995А «Борей».

ТК-208 «Дмитрий Донской»

Атомний важкий підводний крейсер стратегічного призначення ТК-208 «Дмитрий Донской» був прототипом серії з шести човнів проєкту 941 «Акула». Конструкція судна розроблена Ленінградським конструкторським бюро «Рубін» під керівництвом Сергія Ковальова.

Конструкція човнів типу «Акула» складається з двох паралельних головних корпусів і окремих модулів, розташованих над ними: командного, торпедного і кормового. Набір із 20 ракетних пускових установок розгорнутий між основними корпусами – без проникнення в них.

Підводний човен «Дмитрий Донской» біля причалу

Уся конструкція оточена зовнішнім корпусом. Таке рішення зробило крейсери цього типу найбільшими підводними човнами з-поміж усіх збудованих у світі. TK-208 сягає 170 метрів у довжину та 23,3 метра в ширину. Водотоннажність складає 48 000 тонн під водою.

Кіль ТК-208 закладено 17 липня 1976 року. Підводний човен спущено на воду 29 вересня 1980 року, введено в озброєння 29 грудня 1981 року. Після нього було побудовано ще п’ять підводних човнів цього типу. Сьомий борт був закладений, проте його не встигли добудувати через фінансові та політичні причини, пов’язані з розпадом СРСР.

У 2002 році АПЧ пройшов модернізацію за проектом 941УМ для проведення випробувань ракетного комплексу «Булава-М».

Наразі, після виведення з озброєння АПЧ «Дмитрий Донской», найбільшим підводним човном у складі ВМС РФ стане АПЧ спеціального призначення «Бєлгород», що має стати носієм ядерних торпед «Посейдон».

Мілітарний повідомляв, що Росія анонсувала завершення виготовлення першого комплекту торпед “Посейдон”.

ВМФ Росії Підводні човни Росія Флот