fbpx
Росіяни заявили, що відновлять виробництво А-50

Росіяни заявили, що відновлять виробництво А-50

А-50 Авіабудування Авіація Літак ДРЛВ ПКС Росії Росія

Росія планує відновити виробництво літаків далекого радіолокаційного виявлення А-50 через втрату двох бортів.

Про це повідомив глава «Ростех» – Сергій Чемезов.

За його словами, відновлення виробництва відбувається через потребу у цих літаках Повітряно-космічних сил РФ, а також через зацікавленість іноземних країн.

Він зазначив, що виробництво обов’язково відновлять, оскільки підприємства мають відповідні потужності для виробництва як радарної станції, так і самих літаків.

Літак далекого радіолокаційного виявлення А-50 був створений у 70-х роках для поліпшення протиповітряної оборони СРСР.

Він розроблений на базі військово-транспортного літака Ил-76, на який встановили трьохкоординатну радарну станцію «Шмель». Радіолокаційна станція здатна виявляти як повітряні цілі на дальності до 700 км, так і надводні на дальності до 300 км.

На сьогодні, відповідно до інформації з відкритих джерел, ПКС РФ мали у своєму складі п’ять літаків далекого радіолокаційного виявлення А-50, з яких тільки чотири можна було використовувати.

Крім того, наразі деякі з них проходять процес модернізації до версії А-50У, яка має підвищити їх можливості у виявленні повітряних та наземних цілей.

Літак ДРЛС А-50 ПКС РФ з бортовим номером RF-93966

Питання щодо відновлення виробництва порушили після втрати ПКС РФ двох літаків А-50, які були знищені силами протиповітряної оборони України.

Їх втратили у перші два місяці 2024 року. Обидва впали поблизу Азовського моря.

Першим втраченим літаком став А-50У з бортовим номером RF-50601, який сили ППО України поцілили над Азовським морем 15 січня 2024 року.

Другий А-50 був збитий над Краснодарським краєм 23 лютого 2024. Бортовий номер літака, а також його модифікацію не повідомляли.

А-50 Авіабудування Авіація Літак ДРЛВ ПКС Росії Росія