fbpx
СБУ показала відео ураження Кримського мосту дронами SeaBaby

СБУ показала відео ураження Кримського мосту дронами SeaBaby

БпА (Безпілотні апарати) Вибухи Війна з Росією ВМС України Втрати Росії Крим Росія СБУ Україна Флот Чорне море

Служба безпеки України показала відео ураження російського мосту через через Керченську протоку дронами SeaBaby у липні цього року.

Кадри бойового застосування показали в документальному фільмі «СБУ. Спецоперація перемоги. Кримський міст на біс».

Тоді українські дрони також намагалися атакувати російський фрегат «Адмирал Эссен».

Під час атаки 17 липня Служба безпеки запустила п’ять дронів SeaBaby, які рухалися двома групами до незаконно побудованого Росією Керченського мосту. Операцію проводили у взаємодії з Військово-морськими силами України.

Перша група з двох надводних безпілотників SeaBaby йшли попереду, а друга група з трьох дронів йшла позаду.

У СБУ розповіли, що якоїсь миті росіяни підняли в небо свої винищувачі, і тоді в українському штабі вирішили, що безпілотні катери SeaBaby мають змінити курс. Тоді з’явилася інформація, що на їхньому шляху опинився російських фрегат «Адмирал Эссен». Голова СБУ Василь Малюк зазначив, що фрегат – дуже пріоритетна ціль і в якийсь момент команда  почала “вагатися та думати”, а чи не атакувати «Эссен».

Спроба атаки російського корабля

У фільмі йдеться, що дрони, які йшли позаду, вже не мали достатньо палива, щоб дістатися до Кримського мосту. Тому було вирішено направити їх для атаки на російський фрегат. Інші два безпілотники з першої групи, продовжили рухатися у напрямку моста.

“Так, ми облизувалися на «Эссен». Але обійшли його на відстані 1,5 км. Тому що ми мали чітке завдання верховного головнокомандувача. До того ж на самому кораблі вже тоді знали про існування у нас морських дронів і стежили”, – додав Малюк.

Однак наздогнати корабель окупантів таки не вдалося, оскільки він пішов у напрямку Новоросійська. Тому СБУ вирішила “самоліквідувати” усі три дрони у морі поблизу Ялти, щоб ті не потрапили до рук ворога.

Ураження Кримського мосту

Діставшись Керченського мосту перший SeaBaby мав атакувати опору залізничної частини мосту, бо вона була пріоритетною для ураження. Однак, безпілотний катер спочатку пройшов повз опору не влучивши в неї. Тому було прийнято рішення розвернутися і атакувати опору вже автомобільної частини незаконно побудованого росіянами мосту. Потужний вибух призвів до значних пошкоджень ділянки споруди.

Згодом, до мосту через Керченську протоку наблизився другий українських надводний дрон SeaBaby, який вже уразив опору залізничної частини мосту по якій саме рухався російський потяг.

Морські дрони, які пошкодили Кримський міст у липні 2023 року, за ініціативою особового складу СБУ були названі SeaBaby, тобто «Морський малюк». Вони були оснащені бойовою частиною вагою у 850 кг. Над розробкою безпілотників та їхнім виготовленням працює колектив СБУ, якому допомагають цивільні інженери та програмісти.

БпА (Безпілотні апарати) Вибухи Війна з Росією ВМС України Втрати Росії Крим Росія СБУ Україна Флот Чорне море