fbpx
СБУ затримала ексзаступника голови громади на Сумщині

СБУ затримала ексзаступника голови громади на Сумщині

Війна з Росією Держзрада Європа Затримання Контррозвідка СБУ Світ Україна

Контррозвідка СБУ затримала агента ФСБ, яким виявився ексзаступник голови громади на Сумщині.

Про це повідомляє офіційний сайт Служби Безпеки України.

Затриманий виявився “законсервованим” агентом російської спецслужби ФСБ, який збирав розвідінформацію на прикордонній території Сумщини.

За матеріалами слідства, зловмисник був завербований ще до початку повномасштабного вторгнення РФ на Україну та у той час обіймав посаду заступника однієї з об’єднаних територіальних громад регіону.

Під час окупації частини Сумщини, зловмисник виїхав на територію РФ через ворожі блокпости та зустрівся зі своїм куратором з ФСБ, який дав йому завдання з проведення розвідувально-підривної діяльністі в Україні.

За кілька днів, зрадник повернувся до свого рідного регіону, а своє зникнення пояснив тим, що він потрапив до російського полону. За завданням куратора з ворожої спецслужби, фігурант, перебуваючи на посаді заступника голови ОТГ, продовжив збирати інформацію про місця переміщення та озброєння українських захисників у прикордонні.

Згодом, для розширення своєї діяльності на користь ворога, зловмисник звільнився зі своєї посади та влаштувався працювати у місцеву агрофірму, де під виглядом робочих поїздок, фіксував розміщення та переміщення Сил оборони України. Зокрема, дізнавався місця базування підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії, які залучені до оборони північно-східних рубежів України.

Крім того, використовуючи власні зв’язки, зрадник дізнавався потрібну йому інформацію про командирів частин та очільників місцевих громад.

Контррозвідка СБУ затримала зловмисника під час спроб передати геолокацію декількох підрозділів Сил оборони України. У фігуранта був вилучений мобільний телефон, який він використовував для фотофіксації об’єктів та комунікації з ФСБ.

Він передавав ворогу фото- та відео через анонімний чат у месенджері у вигляді медіафайлів з відмітками на електронних картах. За наявною інформацією, розвідувальну інформацію ворог планував використати для здійснення ракетно-артилерійських ударів по Силах оборони у регіоні, а також організації вилазок диверсійно-розвідувальних груп.

Наразі затриманому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, Служба безпеки України запобігла продажу до Росії партії комплектуючих для бойових літаків. Авіаційні комплектуючі були викрадені на одному із українських підприємств оборонно-промислового комплексу.

Війна з Росією Держзрада Європа Затримання Контррозвідка СБУ Світ Україна