fbpx
Сербія отримала французькі радарні станції Thales GM-400

Сербія отримала французькі радарні станції Thales GM-400

Thales ВПС Сербії Європа РЛС Світ Сербія Франція

Військовослужбовці 126-ї бригади повітряного спостереження Військово-повітряних сил Сербії розпочали навчання на французьких радіолокаційних станціях GM-400.

Про це повідомляє офіційний сайт Міністерства оборони Республіки Сербія.

Наразі військовослужбовці проходять навчання з використання французьких радіолокаційних станцій, які забезпечать Сербію новітніми засобами виявлення дальньої дії.

Крім версії GM-400, Військово-повітряні сили Сербії отримають декілька радарних станцій моделі GM-200, які покращать можливості сил спостереження та доповнять наявний парк американських TPS-70 та британських радіолокаційних станцій Marconi серії S.

Вперше, про закупівлю нових радіолокаційних станцій GM-400 стало відомо у грудні 2021 року, коли Міністр оборони Сербії Небойша Стефанович відвідав базу 126-ї бригади повітряного спостереження де і повідомив про закупівлю нових систем.

Всього Сербія замовила чотири станції GM-400, які разом з радарною станцією середньої дальності GM-200 та станціями GM-60 і GS-40, забезпечать повне радіолокаційне покриття території Сербії.

РЛС GM-400 була розроблена фахівцями французької компанії Thales у 2007 році та забезпечує дальність виявлення повітряних цілей до 470 км у стандартній версії та до 515 км у версії “Альфа”.

Використання активної фазованої антенної решітки S-діапазону забезпечує виявлення малопомітних цілей на великих відстанях та дозволяє фокусуватись на виявлені цілі у певному секторі огляду.

Станція використовує одну поворотну решітку, яка має можливість робити 10 обертів на хвилину. Крім того, наразі проводяться дослідження з провадженням системи штучного інтелекту, яка дозволить автоматично класифікувати цілі та помічати об’єкти які можуть становити загрозу.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, Організація закупівель і логістики Міністерства оборони Данії (DALO) підписала угоду з нідерландським Агентством оборонних закупівель COMMIT (Commando Materieel en IT) на закупівлю п’яти радарних станцій GM-200.

Нові РЛС забезпечать кращу обізнаність Збройних сил Данії та допоможуть краще координувати дії авіації для оборони країни.

Крім Данії, радарні станції серії “GM” замовила Естонія, Молдова, Індонезія. Завдяки високим тактико-технічним характеристикам, а також модернізаційному потенціалу, багато країн світу обирають продукцію французької компанії Thales.

Thales ВПС Сербії Європа РЛС Світ Сербія Франція